Lavrov: USA využívajú dolár ako nástroj nátlaku voči neposlušným štátom

05.09.2018 | 14:38
  0
Portál Sputnik upozornil, že v podobnom duchu sa nedávno vyjadril aj flámsky premiér.

Postupné zbavovanie sa amerického dolára zostáva pravdepodobne jednou z kľúčových úloh obchodných partnerov Iránu, ktorí majú záujem zachovať hospodársku spoluprácu s islamskou republikou. Dôvodom sú americké sankcie voči Teheránu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Spojené štáty využívajú americký dolár ako nástroj nátlaku, ktorý uplatňujú v prípade, keď chcú niekoho potrestať.

„Washington okamžite zastaví všetky bankové operácie v dolároch vo vzťahu ku krajine, ktorú chcú potrestať a tiež voči všetkým, ktorí s ňou majú určitý vzťah,“ zdôraznil Lavrov v rozhovore pre ruskú televíziu.

V tejto súvislosti dodal, že „desaťročia všetci dúfali, že Spojené štáty budú dôsledne plniť svoje povinnosti ako emitent hlavnej svetovej rezervnej meny“.

Flámsky premiér Geert Bourgeois rovnako obvinil nedávno Washington z toho, že dolár používa ako zbraň na potrestanie krajín a prisľúbil, že Európska investičná banka bude podporovať investície do Iránu v rámci úsilia Bruselu blokovať sankcie voči Teheránu.

Minister Lavrov v tejto súvislosti nevylučuje možnosť, že viaceré štáty budú používať na trhu s ropou namiesto dolára svoju národnú menu.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti