Lavrov tvrdí, že USA chcú zámerne Severnú Kóreu vyprovokovať

30.11.2017 | 12:48
  0
Ruský šéf diplomacie sa domnieva, že Spojené štáty zase hľadajú zámienku na vojenský útok.

Spojené štáty vedome provokujú Severnú Kóreu, aby podnikla príslušné kroky. Po najnovšom teste balistickej rakety režimom v Pchjongjangu to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Moskva má podľa neho podozrenie, že USA chcú mať zámienku na to, aby mohli na Severnú Kóreu zaútočiť.

Vo svojom najnovšom vyjadrení k súčasnej situácii Lavrov vyhlásil, že Spojené štáty chcú, aby Severná Kórea obnovila svoje raketové testy. "Zdá sa, že najnovšie kroky Spojených štátov smerujú k tomu, aby Pchjongjang podnikol unáhlenú akciu," povedal novinárom 30. novembra. Balistické testy pri tejto príležitosti ruský politik označil za "dobrodružstvo". Upozornil však, že Washington sa očividne snaží o to, aby severokórejského lídra Kim Čong-una vyprovokoval.

"Američania by mali začať vysvetľovať svoje zámery nám všetkým. Ak naozaj hľadajú zámienku na zničenie Severnej Kórey, ako povedal americký veľvyslanec OSN na zasadnutí Bezpečnostnej rady, treba ich nechať aby to jasne vysvetlili a nech to vedenie krajiny potvrdí. Potom sa rozhodneme, ako budeme na to reagovať," vysvetlil Lavrov.

Severná Kórea uskutočnila 29. novembra skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15, ktorá je podľa Pchjongjangu schopná zasiahnuť celé vnútrozemie Spojených štátov. Skúška nasledovala po dvojmesačnej pauze v skúšobných testoch, čo dalo určitú nádej, že Pchjongjang a Washington môžu nájsť spôsob, ako spoločne diskutovať o vzájomných rozdieloch.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Igor Morgulov na zasadnutí Valdajského diskusného klubu v juhokórejskom Soule 27. novembra varoval pred apokalyptickým scenárom na Kórejskom polostrove.

Práve dva dni na to, ako Morgulov vyzdvihol fakt, že od 15. septembra KĽDR neuskutočnila žiadne raketové testy, vypustil Pchjongjang svoju raketu.


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti