Lavrov: Trump s Putinom nedovolia, aby prišlo k ozbrojenej konfrontácii medzi USA a Ruskom

20.04.2018 | 11:04
  0
Ruský minister zahraničia v čase zhoršených vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom, signalizoval, že existujú pokusy o uvoľnenie napätia.

Vladimír Putin a Donald Trump nedovolia v žiadnom prípade ozbrojenú konfrontáciu medzi Ruskom a Spojenými štátmi. V rozhovore pre agentúru RIA Novosti to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

„Ak hovoríme o rizikách vojenskej konfrontácie, som si na 100 percent istý, že ani jedna z armád (Ruska a USA) to neumožní a nedovolí to ani prezident Putin, ani prezident Trump. V konečnom dôsledku sú to lídri volení občanmi a sú zodpovední za mier,“ povedal Lavrov.

Lavrov uprostred zhoršených vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom, signalizoval, že existujú pokusy o uvoľnenie napätia. Bol to práve on, kto oznámil, že americký prezident pozval Putina na návštevu Washingtonu, s tým že „ho rád uvidí v Bielom dome“.

Šéf ruskej diplomacie sa v rozhovore dotkol aj amerických raketových útokov na Sýriu, ktoré sa uskutočnili 14. apríla. Z celkového počtu 103 rakiet namierených na Sýriu, zničili systémy protivzdušnej obrany sýrskej armády 71. Do tejto akcie neboli zapojené útvary ruskej protivzdušnej obrany nachádzajúce sa v Sýrii.

Minister uviedol, že „Rusko už nemá žiadne morálne zábrany dodať do Sýrie systém protiraketovej obrany S-300“. Poznamenal, že Moskva na žiadosť svojich partnerov pred 10 rokmi prísľubila, že systém S-300 Damasku zatiaľ neposkytne.

„Brali sme do úvahy ich argument, že by to destabilizovalo situáciu, napriek tomu, že raketové systémy sú čisto obranným systémom,“ vysvetlil.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti