Lavrov: Spojené štáty plánujú rozdeliť Sýriu

08.02.2018 | 09:56
  0
Ruský minister zahraničných vecí si nemyslí, že USA chcú v Sýrii zničiť islamský štát.

"Zdá sa, že v Sýrii sa Američania pustili do plánu zameraného na rozdelenie krajiny. Plány na skutočné rozdelenie Sýrie existujú a sme si toho vedomí. Opýtame sa našich amerických partnerov, ako to všetko vidia," uviedol v Soči Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

Šéf ruskej diplomacie poznamenal, že USA upustili od uistenia, že jediným zámerom ich prítomnosti v Sýrii - bez pozvania legitímnej vlády - je porážka teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

"Teraz hovoria, že táto prítomnosť bude pokračovať, kým nebudú presvedčení, že v Sýrii sa začal proces politickej stabilizácie, ktorý povedie k zmene režimu (prezidenta Bašára Asada)," povedal Lavrov.

"Skutočnosť, že Spojené štáty sa snažia o priazeň rôznych skupín v sýrskej spoločnosti, ktoré odporujú vláde, aj so zbraňou v ruke, vedie k veľmi nebezpečným následkom," varoval ruský minister zahraničia.

Denník Washington Post už koncom novembra písal, že sily lojálne sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a jeho ruskí a iránski spojenci čistia od IS posledné mestá v krajine. Porážka IS je tak bezprostredná.

Tým sa zároveň blíži ku koncu aj ospravedlňovanie americkej vojenskej prítomnosti v krajine. Avšak náhle stiahnutie USA zo Sýrie by viedlo k tomu, že prezident Bašár Asad úplne ovládne krajinu a bude mať zaručené politické prežitie - výsledkom by bolo to, že zvíťazil Irán.

Aby sa tak nestalo, americkí predstavitelia tvrdia, že plánujú udržiavať prítomnosť amerických vojakov na severe Sýrie, kde USA vycvičili a pomáhali Sýrskym demokratickým silám (SDF) pod vedením Kurdov v boji proti IS a kde chcú vytvoriť novú miestnu vládu, a to bez ohľadu na tú Asadovu.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti