Lavrov: Obviňovanie Ruska zo zodpovednosti za otravu dvojitého agenta je ďalším príkladom protiruskej hystérie

13.03.2018 | 09:45
  0
Ruský minister zahraničných vecí pripomenul, že Rusko bolo už v minulosti falošne obviňované zo zodpovednosti za smrť Alexandra Litvinenka.

Moskva je pripravená spolupracovať s britskými vyšetrovateľmi v súvislosti s podozrivým otrávením bývalého rusko-britského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa. Vyjadril sa tak ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý chýry o ruskej stope v prípade, označil za hystériu a propagandu.

Lavrov upozornil, že jeho krajina je obviňovaná zo všetkého zlého, čo sa vo svete udeje. Pri tejto príležitosti poznamenal, že doteraz neboli predložené žiadne fakty, ktoré by naznačovali angažovanie sa Ruska do otravy Sergeja Skripaľa a jeho dcéry.

„Nevideli sme jediný fakt, sledujeme len vyjadrenia v televízii po tom, že ak je za tým Rusko, bude si britskú reakciu navždy pamätať. Nie je to seriózne, to propaganda v podobe dokonalej hystérie,“ vysvetlil ruský šéf diplomacie.

Skripaľ bol dvojitým agentom, ktorý po roku 1995 poskytol britskej tajnej službe MI6 množstvo cenných informácií o fungovaní ruskej vojenskej rozviedky (GRU). Britom napríklad odovzdal menný zoznam pracovníkov GRU, v ktorom boli uvedené údaje o stovkách ruských agentov. MI6 tieto informácie následne zdieľala napríklad s americkou CIA. V zložke, ktorú o Skripaľovi viedla britská tajná služba, bolo uvedené, že tento bývalý ruský agent „vždy hľadal možnosť, ako si bokom niečo zarobiť“.

Rusi ho po jeho odhalení v roku 2006 odsúdili za špionáž na trinásť rokov väzenia. Do Spojeného kráľovstva sa Skripaľ dostal na základe dohody o výmene agentov, ktorá prebehla medzi Ruskom a USA v roku 2010.

Sergej Lavrov preipomenul, že Rusko bolo v minulosti falošne obviňované zo zodpovednosti za smrť ruského špióna Alexandra Litvinenka, ktorý zomrel v Británii následkom otravy rádioaktívnou látkou.

„Chcem ľuďom pripomenúť, že Litvinenkova smrť bola tiež pripisovaná Rusku, ale nebola prešetrená, pretože súdne konanie, ktoré bolo označené ako verejné, bolo v skutočnosti uzavreté. A bolo vykonané veľmi zvláštnym spôsobom, keď mnohé fakty, ktoré sa objavili počas vyšetrovania, sa na verejnosť nikdy nedostali,“ uzavrel minister.

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti