Lavrov o zákaze ruských športovcov na olympiáde: Nedokážu nás poraziť férovo

12.02.2018 | 10:44
  0
Ruský minister zahraničných vecí si myslí, že proti jeho krajine sa bojuje špinavým spôsobom.

Dopingový škandál, ktorého dôsledkom mnoho ruských športovcov nemôže participovať na vrcholných športových podujatiach, vrátane prebiehajúcich zimných olympijských hier, bol len časťou pochybnej stratégie Západu proti Moskve. Uviedol to ruský minister zahraničných vecí.

Podľa Sergeja Lavrova blokovanie desiatok Rusov z hier je súčasťou tejto nečestnej súťaže. „Američania nás už zrejme nedokážu poraziť v spravodlivom boji. Veria, že na spätné prevzatie a zachovanie svojho líderstva v globálnych športoch je potrebné vyradiť možnosť súťaženia.“

V rozhovore pre ruský televízny kanál Rossija-1 ruský minister poznamenal, že rovnaký prístup USA akým je napríklad použitie jednostranných, donucovacích, nezákonných a protiprávnych konaní na získanie vlastných výhod mal možnosť vidieť aj v iných oblastiach.

Lavrov je presvedčený, že USA a ďalšie západné mocnosti bojujú momentálne špinavým spôsobom, pretože sa nedokážu vyrovnať s tým, že Rusko v 90. rokoch minulého storočia - keď bola jeho vláda ovplyvnená rôznymi zahraničnými poradcami, ktorí presadzovali agendu svojich krajín - oživilo svoje významné postavenie.

Rusko si podľa neho vtedy uvedomilo, že nie je novým štátom, ale národom s tisícročnou históriou.

„Pre ľudí, ktorí sa mylne domnievali, že môžu proti Rusku beztrestne konať, to bol šok,“ dodal Lavrov s tým, že s týmto šokom sa doteraz viacerí nedokážu vyrovnať. Jedným z dôsledkov podobného zmýšľania je podľa neho aj súčasné obviňovanie jeho krajiny z ovplyvňovania volieb v USA. Ako poznamenal, doteraz však neboli preukázané hodnoverné dôkazy.

Ruský šéf diplomacie uviedol, že Moskva považuje súčasný stav vzťahov s USA za abnormálny. Očakáva však ich čoskoré napravenie. Dodal, že Rusko sa bude vyhýbať eskalácii napätia a nepodnikne urýchlené kroky v odvete za protiruské sankcie.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti