Lavrov: Nie vyvíjaniu nátlaku v štýle Hviezdnych vojen

30.05.2018 | 14:31
  0
Šéf ruskej diplomacie vystúpil so svojim prejavom na medzinárodnej konferencii v Moskve.

Globálne otázky, ako napríklad denuklearizácia Severnej Kórey, iránska jadrová dohoda alebo sýrsky a ukrajinský konflikty, nemôžu byť riešené ultimátom v štýle „Hviezdne vojny“. Vyhlásil to ruský minister zahraničia Sergej Lavrov na summite think-tanku Primakovove čítania.

„Zas a znova si musíme uvedomiť, že ultimátum a tlak vyvíjaný zvonku, sú nevyhnutne odsúdené na neúspech. Pokusy o vytýčenie si hraníc na spôsob Západu a (ságy) Hvieznych vojen spôsobom Západov a Star Wars [sága] zlyhajú,“ povedal Lavrov.

Politika ultimáta môže byť podľa ministra užitočná pri podnikaní, ale „eskalácia s cieľom zaistiť deeskaláciu predstavuje významné riziká v globálnej politike“. Dlhodobé riešenie najakútnejších medzinárodných kríz môže byť dosiahnuté iba prostredníctvom „dôkladnej spolupráce na základe multilaterálneho prístupu a medzinárodného práva zahŕňajúceho všetkých účastníkov a predovšetkým predstaviteľov konfliktných strán“.

Rusko tiež dúfa, že plánovaný summit medzi Donaldom Trumpom a severokórejským lídrom Kim Čong-unom nevyústi k ultimátam. Šéf Bieleho domu najprv stretnutie zrušil, no neskôr si to rozmyslel.

„Podporujeme prebiehajúce zmeny vo vzťahoch medzi oboma Kóreami, ako aj vo vzťahoch medzi Pchjongjangom a Washingtonom. Dúfame, že tieto rokovania ... nebudú mať za následok ultimátum,“ zdôraznil ruský politik.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti