Lavrov nazval bezpečnostnú situáciu v Európe abnormálnou

19.07.2017 | 07:19
  0
Súčasná situácia v bezpečnostnej oblasti v rámci Európy je podľa Lavrova nesymetrická a treba ju zlepšiť.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nazval bezpečnostnú situáciu v Európe “abnormálnou” a zároveň apeloval na jej zlepšenie. Súčasná situácia v bezpečnostnej oblasti v rámci  Európy je podľa Lavrova nesymetrická a treba ju zlepšiť. Uviedol to v nadväznosti na stretnutie ministrov zahraničných vecí Organizácie pre kolektívnu bezpečnosť (OSKB) v Minsku.

“Diskutovali sme o širokej škále tém, ktoré súvisia s medzinárodnou a európskou bezpečnosťou vrátane situácie vo vojenskej a politickej sfére v Európe, vzťahmi s NATO a úlohami, ktorým čelíme v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) i ďalších štruktúr, kde sa diskutuje o spôsoboch prekonania súčasnej abnormálnej situácie na kontinente a návratu k spolupráci,” povedal 17. júla šéf ruskej diplomacie.

Poznamenal, že ruská strana poskytla OKSB podrobnosti o vývoji vzťahov v Rade NATO-Rusko. Dodal tiež, že ďalší predstavitelia organizácie zas ruskú stranu informovali o svojich vzťahoch s ďalšími partnermi a Alianciou. Organizácia pre kolektívnu bezpečnosť je regionálným zoskupením pre obranu a bezpečnosť, ktoré od roku 1992 združuje sedem štátov bývalého Sovietskeho zväzu – Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizstan, Rusko, Tadžikistan a Uzbekistan. Taškent však v roku 2012 z organizácie vystúpil.

Ruská tlačová agentúra RIA Novosti v pondelok uviedla, že vysokopostavený nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu povedal, že Spojené štáty neplánujú vrátiť diplomatický majetok Ruskej federácii v USA. Washington totiž koncom roku 2016 zablokoval prístup ruským diplomatom k ich dvom rekreačným komplexom. Lavrov v reakcii na túto informáciu vyhlásil, že ide o “lúpež za bieleho dňa”.

“Vyzerá to tak, že túto situáciu komentujú niektorí zlodeji,” dodal minister na margo slov amerického predstaviteľa.

“Ako to je: zaistiť majetok, ktorý bol pridelený dvojstranným medzivládne ratifikovaným dokumentom, a vrátiť naspäť ho chcú podľa princípu: Moje je moje a tvoje bude zdieľané,” vysvetlil politik.

Minister zahraničných vecí však vyjadril nádej, že Trumpova vláda má ľudí s logikou, ktorí chápu, že ich predchodcovia v Obamovej administratíve sa rozhodli zabaviť ruský majetok a vyhostiť 35 ruských diplomatov v “stave agónie”. Podľa jeho názoru vtedajší americkí predstavitelia nevedeli, “ako inak by mohli ešte viac zničiť vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom takým spôsobom, že Trumpov kabinet by ich už nedokázal viac obnoviť.”

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v tejto súvislosti 17. júla vyhlásil, že ruský majetok by mal byť Moskve vrátený bez akýchkoľvek podmienok: “Stále dúfame, že naši americkí kolegovia prejavia určitú politickú múdrosť a politickú vôľu.”

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti