Lavrov: Moskva víta Trumpovu snahu o stretnutie s Putinom. Máme spoločnú zodpovednosť za budúcu prosperitu ľudstva

03.05.2018 | 13:11
  0
Šéf ruskej diplomacie povedal, že žalostný stav rusko-amerických vzťahov negatívne vplýva na riešeniu naliehavých medzinárodných problémov.

Rusko víta odhodlanie amerického prezidenta diskutovať s Moskvou o otázkach súvisiacich s pretekmi v zbrojení a inými globálnymi výzvami. Vyhlásil to ruský minister zahraničia Sergej Lavrov s tým, že kroky Donalda Trumpa musia byť v súlade s jeho vyjadreniami.

„Opakovane sme uviedli, že túžbu prezidenta Donalda Trumpa nastoliť normálny dialóg medzi našimi krajinami hodnotíme pozitívne,“ povedal Lavrov vo štvrtok pre taliansky magazín Panorama. Dodal však, že americká snaha o dialóg bude posudzovaná na základe „praktických krokov“.

Ruský predstaviteľ pri tejto príležitosti poukázal na zhoršujúce sa vzťahy medzi USA a Ruskom. „Dokonca aj v prípade pozitívneho naladenia prezidenta, rusofóbny sentiment v rámci amerického establišmentu to zvráti,“ vysvetlil ďalej.

Lavrov pripomenul, že Trump začiatkom marca telefonoval s Putinom. Americký líder vtedy šéfovi Kremľa navrhol, aby sa „veľmi skoro uskutočnilo stretnutie na vysokej úrovni“. Trump sa vyslovil za koordináciu vzájomných aktivít na medzinárodnej scéne a tiež za obmedzenie pretekov v zbrojení.

Najvyšší predstviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí pripomenul, že žalostný stav rusko-amerických vzťahov má negatívny vplyv na kroky smerujúce k riešeniu naliehavých medzinárodných problémov, ktoré si vyžadujú spoločné úsilie oboch mocností. Vyjadril tiež nádej, že vo Washingtone nakoniec zvíťazí „zdravý rozum“.

Zdôraznil, že Rusko „by chcelo vytvoriť dôstojné, predvídateľné a priateľské vzťahy s USA, avšak neohrozí svoje zásady a národné záujmy“.

Lavrov tiež povedal, že súčasné medzinárodné prostredie v politike sa stalo viac napäté a menej predvídateľné, pretože Spojené štáty sa spoločne s niektorými štátmi Západu snažia zachovať „stredovekú dominanciu vo svetových záležitostiach“. Obvinil ich z podnecovania konfliktu, vyvolávania nedôvery, neistoty, ako aj zo zmrazenie komunikačných kanálov. Dodal, že týmto spôsobom politiky môže vytvoriť situáciu, kde cena za chybu môže mať globálne dôsledky“.

Politik na záver dodal, že Rusko sa spolieha na „triumf zdravého rozumu z ich strany, pretože máme spoločnú zodpovednosť za budúcu prosperitu ľudstva“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti