Lavrov: Dôvera medzi Ruskom a USA je na extrémne nízkej úrovni

17.04.2018 | 13:15
  0
Ruský minister zahraničia to vyhlásil v interview pre BBC.

Rusko stráca voči svojim americkým partnerom aj posledné zvyšky dôvery po neopodstatnených tvrdeniach o sýrskom chemickom útoku a obvineniach z otravy Sergeja Skripaľa. V rozhovore pre BBC to vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov s tým, že trochu dôvery ešte len predsa zostáva.

Na otázku novinára z BBC, či medzi Spojenými štátmi a Ruskom existuje nulová dôvera, Lavrov odpovedal, že: „Povedal som, že strácame posledné zvyšky dôvery, ktoré ešte neznamenajú nulovú dôveru.“

Lavrov uviedol, že súčasný stav vzťahov medzi Ruskom a Západom je „horší“ ako počas studenej vojny. V uvedenom období podľa neho „fungovali komunikačné kanály a neexistovala žiadna posadnutosť rusofóbiou“. Teraz však priznal, že počet týchto kanálov sa výrazne znížil. Dodal, že medzi ruskou a americkou armádou komunikácia fungovala počas celej doby.

Ruský šéf diplomacie sa domnieva, že raketový útok na Sýriu nemal v skutočnosti za cieľ iba chemické zariadenia v krajine, ale dôvodom bola snaha o zmenu režimu.

„Domnievam táto situácia vznikla bezohľadným správaním našich západných kolegov, ktorí obvinili sýrsku vládu a nás ako spojencov sýrskej vlády, že používajú chemické zbrane proti civilistom bez toho, aby čakali na prešetrenie zo strany OPCW (Organizácia pre zákaz chemických zbraní),“ vysvetlil Lavrov.

Zdôraznil, že neexistuje žiadny dôkaz o použití chemických zbraní zo strany sýrskej vlády, ktorý sa mal 7. apríla odohrať v meste Dúmá.

„Pred časom tri západné štáty (USA,Británia a Francúzsko) vedúce túto bláznivú kampaň, povedali: Ak Asad použije chemické zbrane, potom by sme použili silu. Myslím si, že to bol signál pre zlých chlapcov, vrátane Bielych heliem. Teraz, po 14. apríli opäť hovoria, že ak to urobíte znova, opätovne použijeme silu - to je ďalšia pozvánka smerom k opozícii a extrémistom obnoviť boje, čo sa im podarilo,“ doplnil minister.

Podľa jeho slov bolo smiešne, keď britská premiérka Theresa Mayová nechala vyhostiť ruských diplomatov z krajiny po tom, ako povedala, že za otravou Sergeja Skripaľa stojí s vysokou pravdepodobnosťou Rusko.

„Vysoká pravdepodobnosť je nový vynález britskej diplomacie, ktorý zdôvodňuje potrestanie ľudí za ich pravdepodobnú vinu. Podobne ako v Alici v krajine zázrakov od Lewisa Carrola, keď počas súdneho procesu kráľ povedal: Poďme sa spýtať poroty! Načo kráľovná zakričala: Žiadna porota! Najskôr trest! Verdikt až potom! V tomto spočíva logika vysokej pravdepodobnosti,“ zakončil Sergej Lavrov.

Zdroj: bbc.com / rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti