Lajčák zrejme ostane vo funkcii ministra zahraničia, tvrdí denník Pravda

04.12.2018 | 14:47
  0
Pravda získala túto informáciu z kruhov blízkych vláde.

Prezident Andrej Kiska s rozhodnutím o demisii ministra zahraničných vecí počká do stredy. Rozhodnutie oznámi po rokovaní vlády a následnej schôdzke s premiérom Petrom Pellegrinim a ministrom Miroslavom Lajčákom. Podľa informácií denníka Pravda zrejme však minister zostane naďalej vo funkcii. Pravda získala túto informáciu z kruhov blízkych vláde. Samotný Lajčák sa k demisii vyjadrí až po zajtrajšom stretnutí s premiérom a prezidentom.

„To, čo sa tu dialo v súvislosti s účasťou v Marrákeši, považujem za nepríjemné divadlo, ktoré poškodilo naše meno v zahraničí,“ povedal Kiska. Vo svete podľa jeho slov existuje množstvo kríz, ktoré samé nedokážu riešiť ani bohaté a veľké krajiny, nieto ešte malé ako Slovensko.

Prezident pripomenul, že tisíce Slovákov žijú v zahraničí a slovenská ekonomika je závislá od zahraničného obchodu a vzťahov. „Nikto ešte nevyriešil žiadne problém siláckymi rečami vedenými spoza pece, ani tým, že si zakryl oči, uši a tváril sa, že sa ho to netýka,“ povedal Kiska. Dodal, že rozumie rozčarovaniu ministra zahraničných vecí.

Kiska zdôraznil, že je dôležité, aby sa zástupca zúčastnil na summite v Maroku a tlmočil názory Slovenska. „Posledné slovo povie vláda v stredu,“ dodal Kiska s tým, že Lajčák má dôveru predsedu vlády Petra Pellegriniho.

Hoci Pellegrini požiadal Kisku, aby demisiu neprijal, podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho prezident takéto kompetencie nemá. Podľa jeho slov ústava nepočíta s tým, že by prezident demisiu ministra neprijal. Z právnickej stránky by ešte pred odvolaním prezidentom mohol minister svoju demisiu zobrať späť.

Minister Lajčák rozhodnutie podať demisiu oznámil vo štvrtok (29.11.) večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia z dielne SNS a Smeru, podľa ktorého má vláda odmietnuť Globálny pakt OSN o migrácii a vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím sa SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov v Maroku.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) s Lajčákovou demisiou nesúhlasí, snažil sa ministra presvedčiť, aby zmenil názor. Po rokovaniach s ním požiadal prezidenta, aby Lajčákovu demisiu neprijal.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti