Lajčák o migračnom pakte, demisii, V4, Kuciakovi a incidente v Kerčskom prielive

29.11.2018 | 10:40
  0
Slovenský šéf diplomacie poskytol rozhovor nemeckému denníku Die Welt.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD) trvá na svojich slovách z posledných dní. Možnú abdikáciu potvrdil aj nemeckým novinárom. „Ak Slovensko neschváli Migračný rámec a nezúčastní sa na konferencii v Marrákeši, v decembri rezignujem. Považujem za úspech, že 192 štátov v júli 2018 zostavili tento politický dokument,“ povedal Lajčák v rozhovore pre Die Welt.

Ďalej uviedol, že debata o tomto dokumente na Slovensku bola zneužitá pre vnútropolitické účely a stala sa terčom útokov pre radikálne strany. Hlasovanie o nej v parlamente je pre neho tým pádom hlasovaním o dôvere v jeho prácu. 

Politici poškodili image V4

Na otázku Weltu, že prečo v minulosti zastupoval tvrdé stanovisko Ficovej vlády proti migrantom Lajčák odpovedal, že vtedy išlo o to, aby sa neuplatňovali povinné kvóty na presídľovanie migrantov.

Svoj názor nezmenil, priznal však, že „rétorika vtedy nebola korektná a politici poškodili image Višegrádskej štvorky. A to ma mrzí,“ dodal.

Keď sa hovorilo o novinároch, Fico mal vážiť slová

Ďaľšou diskutovanou témou bola vražda Jána Kuciaka. Redaktori Die Weltu nášmu ministrovi pripomenuli, že Slovensko bolo v tejto súvislosti na európskej úrovni zmienené ako jeden zo štátov s právnymi deficitmi spolu s Poľskom, Maďarskom a Rumunskom.

Lajčák túto skutočnosť rezolútne poprel spolu s faktom, že by sa novinárom na Slovensku bránilo vo výkone ich povolania.

Keď mu nemeckí redaktori pripomenuli, že vtedajší premiér Fico na žurnalistov „nadával“, Lajčák priznal, že by bolo bývalo dobré v tejto súvislosti „vážiť slová“. Podľa neho sa však treba pozrieť na fakty a docieliť, aby polícia usvedčila páchateľov vraždy Jána Kuciaka.

Na sankcie proti Rusku je priskoro

Na sankcie voči Rusku kvôli víkendovému námornému incidentu s Ukrajinou je podľa jeho názoru príliš skoro a majú byť až poslednou možnosťou. Ak prípadne Európska únia siahne k nejakým opatreniam, musia sa podľa Lajčáka objasniť fakty o incidente v Kerčskom prielive, ktorý sa nachádza medzi Čiernym a Azovským morom.

Udalosť, po ktorej Rusko zadržalo 24 ukrajinských námorníkov a tri lode, podľa neho musia posúdiť experti. Tiež je dôležité zabrániť eskalácii a prijať opatrenia, aby sa niečo podobné neopakovalo.

„Na to je príliš skoro. Sankcie by mali vždy byť posledná, a nie prvá možnosť. Niekedy sú nutné, ale symbolizujú zlyhanie diplomacie a dialógu," odpovedal minister na otázku, či sú sankcie jednou z možností.

Na záver rozhovoru ešte vylúčil svoju kandidatúru na prezidenta. Vysokú podporu verejnosti považuje za vyjadrenie uznania čo sa jeho práce diplomata a ministra zahraničných vecí týka.  „A  to je to, čo chcem robiť aj naďalej,“ uzavrel Lajčák.

Zdroj: aktuality.sk / eurozpravy.cz / welt.de


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti