Kurz: USA sú nespoľahlivý partner, Európa sa musí zjednotiť

28.05.2018 | 12:01
  0
Rakúsky kancelár komentoval vzťahy EÚ s USA a Ruskom, ale aj situáciu v Sýrii a na Ukrajine.

„Spojené štáty sa pre nás stávajú čoraz viac nespoľahlivými," uviedol šéf rakúskej vlády v rozhovore pre denníik Financial Times. V tejto súvislosti zdôraznil potrebu, aby Európa zostala jednotná.

Kurz pri viacerých príležitostiach vyzval politikov na zníženie napätia medzi Moskvou a Washingtonom. Zdôraznil tiež ochotu svojej krajiny fungovať ako sprostredkovateľ dialógu medzi Ruskom a Západom. Rovnako poukázal na to, že Viedeň má tradične dobré vzťahy s Ruskom a pri tejto príležitosti vyzval na obnovenie dialógu.

„Samým sa nám nepodarí vyriešiť krízu na Ukrajine alebo v Sýrii. Úspešní budeme len ak nájdeme spôsob, spoločne konať so Spojenými štátmi a Ruskom. Nemyslím, že by to bolo pre EÚ negatívne, ak by krajiny ako Rakúsko - ktoré bolo vždy budovateľom mostov - mali dobré vzťahy s Ruskom,“ uviedol ministerský predseda.

Rakúsky politik tiež obhajoval protimigračnú politiku maďarskej vlády, ktorú kritizovali mnohé európske krajiny a inštitúcie.

„O dva roky neskôr museli mnohé krajiny zmeniť svoje pozície, a ak by v tomto smere mali byť úprimné, uznali by zhoršenie krízy a nesprávnosť svojho postoja v rokoch 2015 a 2016,“ upozornil ohľadne migračnej krízy.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti