Kto ovláda slovenskú políciu

18.04.2018 | 08:55
  0
Odchod policajného prezidenta Gašpara je – napriek prieťahom a odkladom – dobrá správa.

Dôležité však je, aby ho nasledovali ďalšie figúry, napojené na oligarchov. Inak bude Gašparov odchod bez pointy.

Problém nebol len v Gašparovi. Problém bol v tom, že cez Gašpara sa v širšom vedení polície presadila nitrianska skupina bödörovcov. A ich súkromná bezpečnostná služba Bonul

Tu je zoznam ľudí, ktorých treba spolu s Gašparom odstaviť od polície a jej pozadia:

Norbert Bödör
Hlavnou postavou, ktorej sa vyčíta silný vplyv na vedenie polície, je podnikateľ Norbert Bödör. Je synom Miroslava Bödöra, zakladateľa agentúry Bonul a oligarchu s väzbami na Ficov Smer.

Bödörovci najskôr ovládli miliónové štátne zákazky pre Bonul. Zarábajú desiatky miliónov eur a zamestnávajú tisíce ľudí. Potom ovládli nitrianske policajné štruktúry. A cez ne – s pomocou Gašpara – nakoniec získali vplyv aj v policajnom prezídiu a v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA).

Robert Krajmer
Krajmer bol považovaný za jednu z kľúčových figúr bödörovcov vo vedení polície. Bol šéfom protikorupčnej jednotky NAKA.

Krajmerovu manželku vyplácajú ako spoločníčku firmy spojené s Norbertom Bödörom a Zoroslavom Kollárom, ktorý figuroval na tzv. mafiánskych zoznamoch. Podieľa sa na biznise v objeme desiatok miliónov eur.

Po vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky sa Krajmer poponáhľal na miesto činu, hoci to bolo v rozpore s pravidlami. Po výmene vlády Krajmer pod verejným tlakom oznámil, že rezignuje. Bolo to divadlo. Dodnes je vo funkcii. Formálne aj reálne.

Definitívne sa stiahne zrejme až potom, čo si nitrianska skupina „ošetrí“ nástupcov vo vedení polície.

Peter Hraško
Hraško je riaditeľ NAKA. Prišiel tam ako Krajmerov človek, resp. jeho pravá ruka. Hraško bol pôvodne zástupcom Krajmera na protikorupčnej jednotke NAKA.
Cez Hraška a Krajmera sa bödörovci presadili priamo vo vedení NAKA.

Práve za éry Hraška bola NAKA známa pasivitou pri stíhaní politickej korupcie. Opakovala, že „skutok sa nestal“. Na druhej strane bola zneužívaná na buzeráciu nepohodlných.

Stíhala prokurátora Špirka, ktorý chcel vyšetriť korupčné kauzy Kaliňáka s Počiatkom. Stíha exminitra Lipšica – na podnet podnikateľa Kočnera. V expresnom režime stíhala Rybaniča, ktorý nazrel do bankových účtov Kaliňáka a Počiatka. Vyšetrovala novinárky Trendu Petkovú a Makarovú, ktoré písali o tom, ako mali Kaliňák s Počiatkom kryť miliónové podvody s DPH.

Zotrvávanie Hraška (pravej ruky Krajmera) vo vedení NAKA je zlý vtip.

Ľudovít Makó
Makó začínal v nitrianskych štruktúrach polície. Ďalší známy bödörovcov. Makó dnes nie je priamo v policajnom zbore, aktuálne pôsobí ako šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy.

Podľa informácií z vedenia polície sa s Makóm rátalo pri obsadení miesta 1. viceprezidenta policajného zboru – aby si nitrianski oligarchovia po odchode Gašpara udržali vplyv.

Keď podpredseda SaS Galko upozornil na väzby medzi Makóm a bödörovcami, jeho nominácia do policajného prezídia sa odložila. Spolu s ňou sa odložil aj plánovaný odchod Gašpara, po čom zas stratil trpezlivosť Drucker a oznámil, že končí na ministerstve vnútra.

Ďalej: blízko k nitrianskej skupine má aj Bernard Slobodník, kamarát Gašpara. Slobodník je šéf jednotky finančnej polície NAKA.

Tibor Gašpar
Policajný prezident Gašpar, švagor Bödöra, plnil len funkciu „strechy“. Zariadil, aby ľudia s väzbami na bödörovcov získali kľúčové policajné funkcie. Teda: aby sa stali pánmi nad trestným konaním. Alebo nekonaním. Podľa potreby pozadia, čiže oligarchov a Smeru.
Ako vidieť z tohto prehľadu, odchod Gašpara nerieši vôbec nič, kým vo vedení polície ostane „nitrianska partia“.

A tá tam ostane ešte dlho. Prežila pád Kaliňáka. Prežila pád Druckera. A prežije aj pád Gašpara.

Fico sa postaral o to, že oligarchovia sú dnes silnejší ako Smer. Sú silnejší ako vláda.

A sú silnejší ako Ficov (nesmejte sa) „silný štát“.

Dag Daniš

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti