Kotlebovci chceli 8. 8. premietať v Poprade svoj dokument, mesto akciu zrušilo

25.07.2018 | 12:22
  0
Mesto Poprad poukázalo na to, že dátum 8.8.2018 je symbolicky používaný v extrémistických hnutiach.

V popradskom kine Tatran sa mal 8. augusta premietať dokument Zavrhnuté svedectvá, ktorý je o Slovenskom štáte. Film má podtitul "Spomienky a skúsenosti pamätníkov na život v našom prvom samostatnom štáte v moderných dejinách, ktoré nemali nikdy uzrieť svetlo sveta." 

Jedným z autorov je aj poslanec ĽSNS Milan Mazurek, ktorý sa mal zúčastniť besedy po premietaní. Mesto Poprad nakoniec žiadosť o prenájom priestorov kina zrušilo.

"Vzhľadom k tomu, že obsah predmetného dokumentu je silne politicky a názorovo nevyvážený, že nám bola zamlčaná prítomnosť hostí, pričom politická príslušnosť autorov a hostí, ako aj načasovanie na dátum 8.8.2018, ktorý je symbolicky používaný v extrémistických hnutiach, robia toto podujatie nevhodným pre kultúrne priestory mesta, obzvlášť mesta Poprad, vzhľadom na jeho históriu, máme za to, že sme boli uvedený do omylu," píše sa v stanovisku mesta.

Od dokumentu sa dištancovalo aj kino, v ktorom sa malo uskutočniť premietanie. "Kino Tatran a ja ako vedúca kina sa od podujatia konajúceho sa dňa 8.8. dištancujeme. Osobne mám za to, že kino má byť apolitické. Podujatie nie je v programe kina, ide o prenájom priestorov schválený mestom," píše na sociálnej sieti vedúca kina Tatran Ľubomíra Olejárová.

Práve z Popradu vyšiel 25. marca 1942 prvý transport slovenských Židov. V dobytčákoch viezol 1000 mladých žien a dievčat do nacistického tábora Osvienčim. Podľa svedectiev pamätníkov prežilo z tohto transportu asi 20 mladých dievčat.

Organizátorom deportácií zo Slovenska do nacistických táborov v roku 1942 bol práve Slovenský štát, ktorý takto poslal do rúk masových vrahov takmer 58 tisíc Židov. Prežili z nich len stovky.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti