Korporátne denníky idú do útoku proti Trumpovi, tvrdia že bránia slobodu tlače

16.08.2018 | 12:14
  0
Americký prezident kritizuje neprofesionalitu niektorých médií hlavného prúdu a nazýva ich falošnými správami.

Takmer 350 denníkov vydáva vo štvrtok úvodníky, v ktorých sa ohradzujú proti útokom amerického prezidenta Donalda Trumpa na médiá a v ktorých zároveň bránia slobodu tlače. Za iniciatívou stojí denník The Boston Globe a pripojili sa k nej médiá zo Spojených štátov aj z Európy.

The Boston Globe vyzval už minulý týždeň denníky v USA, aby odsúdili prezidentovu „špinavú vojnu“ proti médiám. Trump často útočí na články v médiách a nazýva ich „fake news“, teda falošnými správami. Novinárov tiež označuje za nepriateľov ľudu. Napríklad vlani vo februári prezident na twitteri napísal, že „médiá oznamujúce falošné správy nie sú mojím nepriateľom, sú nepriateľom amerického ľudu!“.

Konkrétne pritom zmienil denník The New York Times a televízie NBC, ABC, CBS a CNN.
Pôvodne mali články vyjsť asi v stovke médií, ich počet ale postupne narastal. Podľa údajov zo stredajšieho rána sa akcie nakoniec malo zúčastniť 343 médií, z mimoeurópskych denníkov napríklad britský The Guardian.

„Donald Trump nie je prvým americkým prezidentom, ktorý útočí na tlač alebo ktorý má pocit, že s ním tlač jedná nečestne. Je ale prvým, ktorý vyzerá, že má premyslenú a konzistentnú politiku podkopávania, delegitimizácie a dokonca ohrozenie práce tlače,“ píše sa v denníku The Guardian.

„Úlohou tlače nie je zachrániť Spojené štáty pred Trumpom. Úlohou tlače je písať správy, pátrať, analyzovať a podrobne skúmať čo najlepšie to ide, a to bez strachu,“ dodal denník.

Denník The Boston Globe vo svojom úvodníku nazvanom Novinári nie sú nepriatelia ľudu zdôrazňuje, že sloboda tlače je základným americkým princípom už viac ako 200 rokov. Podľa denníka The New York Times Trumpove útoky ohrozujú demokraciu. Miami Herald v tejto súvislosti zase zmieňuje, že „za nepriateľov ľudu kedysi nacisti označovali Židov“.

Americký prezident sa stal už v minulosti terčom kritiky za svoje vyjadrenia na adresu slobody tlače. Napríklad v januári republikánsky senátor Jeff Flake uviedol, že Trump si osvojil despotický jazyk bývalého sovietskeho diktátora Stalina.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti