Konvent o EÚ: Kiska nechce počuť o zlom Bruseli. Danko vidí partnerov na Východe aj Západe

23.02.2018 | 14:36
  0
Prezident, premiér a predseda slovenského parlamentu vyzdvihli výhody členstva v Európskej únii.

Cieľom štvrtkového Národného konventu o EÚ je pripomenúť ľuďom výhody členstva v Európskej únii. Do tohto úsilia sa zapojili aj traja najvyšší ústavní činitelia. No pokým prezident Kiska prejavil vo svojom príhovore značnú dávku eurooptimizmu, zvyšní dvaja ústavní činitelia pripomenuli, že únia má aj chyby, na ktoré treba poukazovať.

Úvodná časť konventu organizovaného ministerstvom zahraničia prebiehalo na Bratislavskom hrade pod sloganom #MYSMEEÚ. Iniciatíva nadväzuje na minuloročné diskusie o Európskej únii na slovenských vysokých školách. „Uvedomujeme si, že vyše desaťročné obdobie permanentných kríz v EÚ spôsobilo pokles dôvery občanov v európsky integračný projekt a nárast populistických tendencií spochybňujúcich jeho prínos. Uvedená situácia len zvýraznila naliehavú potrebu celospoločenskej diskusie o budúcnosti EÚ a postavení Slovenska v nej," uviedlo pred podujatím ministerstvo.

Desiatkam prítomných zástupcov politických strán, zahraničných zastupiteľstiev, mimovládneho sektora či akademickej obce sa postupne prihovorili všetci traja ústavní činitelia. Prezident Kiska sa hneď v úvode prejavu prihlásil k októbrovej deklarácii ústavných činiteľov, v ktorej potvrdili proeurópsku a proatlantickú orientáciu Slovenska.

Zároveň však Kiska pripomenul, že podpora EÚ nie je samozrejmosťou a aj kvôli rastúcej propagande by mali politici obyvateľom vysvetľovať výhody členstva v EÚ. „Propaganda útočí na naše vlastné slabosti, snaží sa zosilňovať naše predsudky, naše neistoty, či nedostatky. Ale aj nevyrovnanie sa s vlastnou minulosťou. Často jej v tom sami pomáhame. Tým, že z našich zlyhaní, z nedostatočného napĺňania očakávaní našich občanov obviňujeme Brusel. Aj tým, že doma hovoríme jedno a za hranicami druhé. Alebo tým, že sami informácie krivíme v honbe za lacným ziskom volebných hlasov," povedal prezident.

Aj predseda parlamentu a líder národniarov Andrej Danko vyzdvihol výhody členstva v EÚ a vzápätí vyjadril presvedčenie, že nesmieme zabúdať ani na svoju národnú identitu či vyvážené vzťahy s ostatnými krajinami. „Nesmieme opomenúť ani korektné vzťahy so svetovými veľmocami, či už sú smerom na Západ, alebo na Východ," povedal Danko, ktorý viackrát zdôraznil, že súčasná „vláda národného zmierenia" je prvá v histórii Slovenska s účasťou maďarskej strany a zároveň i SNS. Podľa lídra národniarov je tento fakt v súčasnosti nedocenený, pričom uznania sa mu snáď dostane až v budúcnosti.

Vo svojom príhovore bol však viac kritický ako jeho predrečník. Podľa predsedu parlamentu sa únia musí vrátiť ku svojej pôvodnej myšlienke. „Tou je služba obyvateľom, nie služba ľudí európskym inštitúciám," dodal. Danko však prítomných prekvapil svojou kritikou poslancov europarlamentu, ktorí sú podľa neho ukážkou toho, čo chápeme pod odtrhnutosťou únie od ľudí: „Po Brexite sa musíme rozprávať o tom, či by európsky parlament nemali tvoriť zástupcovia národných parlamentov. EÚ nemôže byť odtrhnutá od reality. Európski poslanci nemôžu snívať svoje sny v Bruseli a zabúdať na svoje materské štáty. Aj na mnohých našich europoslancoch vidíme, že zabúdajú, odkiaľ do Bruselu prišli," vyhlásil predseda parlamentu, avšak bez toho, aby bližšie konkretizoval model o mandáte národných poslancov v europarlamente. Tak ako prezident, aj Danko jednoznačne vidí Slovensko v EÚ a NATO. Slovensko ale musí byť podľa neho v týchto štruktúrach silné. „Vyzývam na plnenie si medzinárodných záväzkov. Nespoliehajme sa ale vždy na iných. Nespoliehajme sa na partnerov v NATO, nespoliehajme sa na partnerov v Európskej únii. Snažme sa byť prínosom, ale to čo v EÚ nefunguje pomenovávajme," dodal Danko.

Podobné videnie Slovenska v EÚ odprezentoval aj premiér Robert Fico, podľa ktorého nie je v súčasnosti pre Slovensko nič lepšie ako členstvo v únii. „Naša bezpečnosť, prosperita a sociálny štandard nemajú alternatívu mimo Únie," vyhlásil, no vzápätí zároveň vyjadril potrebu dodržiavania stanovených pravidiel voči všetkým členom, čím mal na mysli porušenie rovnomerného rozmiestňovania európskych agentúr, čo sa v prípade Slovenska pri výbere nového sídla liekovej agentúry nedodržalo.
Fico zároveň vo svojej vízii budúcnosti EÚ načrtol tri základné priority, ktoré pred úniou stoja. „Prvá priorita, pokiaľ ide o budúcnosť Európskej únie, musí byť nájsť riešenie na dobudovanie eurozóny, dostať pod kontrolu migráciu a tesnejšie spolupracovať v oblasti obrany a vnútornej bezpečnosti," upresnil premiér.

Pred EÚ momentálne stojí niekoľko kľúčových otázok, ako je dobudovanie bankovej únie, transformácia stabilizačného mechanizmu či ďalší vývoj eurozóny, alebo spoločný postup členských štátov v obrane. Jednotný postup v týchto oblastiach by bol ku prospechu únie. S týmto posolstvom sa prostredníctvom telemostu z Bruselu zhromaždeniu prihovoril eurokomisár pre inštitucionálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič, ktorý zároveň uzavrel časť príhovorov.

Priestor dostal aj Igor Korčok, štátny tajomník ministerstva zahraničia, ktoré podujatie organizovalo. Korčok v rozhovore upozornil najmä na riziká Brexitu — chýbajúci britský podiel financovania a pravdepodobný súboj o poľnohospodársky sektor. V ďalšom priebehu podujatia dostali v panelových diskusiách priestor zástupcovia politických strán, ale aj nepolitického spektra — týmto spôsobom sa k slovenskému členstvu v únii vyjadril napríklad Jozef Kollár z Konfederácie odborových zväzov SR, Andrej Schulcz z Rady mládeže Slovenska, Miroslav Trnka za firmu ESET a iní.

Ministerstvo zahraničia zároveň avizovalo, že hodlá pokračovať v propagovaní slovenského členstva v EÚ aj mimo Bratislavy. Konkrétne siedmymi panelovými diskusiami v regiónoch za asistencie univerzít.

Zdroj: cz.sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti