Koniec rozprávke o poctivom deduškovi Lunterovi a jeho najlepšom tíme pre kraj

15.01.2019 | 11:49
  0
Napriek tomu, že šéf BBSK má so svojím tímom na opravu a údržbu ciest oveľa vyšší rozpočet ako mal Marian Kotleba, tak situácia na cestách v kraji je priam katastrofálna.

Rozprávka o poctivom deduškovi Lunterovi a jeho „najlepšom tíme pre kraj“ sa už definitívne skončila. Čoraz viac ľudí, ktorí volili za banskobystrického župana Jána Luntera, spoločného kandidáta 7 politických strán (začínajúc SMERom a končiac KDH, SaS), postupne vytriezvelo a uvedomujú si, že boli len oklamaní masívnou reklamnou kampaňou.

Popri obrovskom množstve káuz a kšeftov, na ktoré pravidelne upozorňujeme na tejto stránke, sa neschopnosť Luntera a jeho tímu ukázala najnovšie pri absolútnom nezvládnutí zimnej údržby zasnežených ciest v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Napriek tomu, že Lunter má so svojím tímom na opravu a údržbu ciest oveľa vyšší rozpočet ako mal Marian Kotleba, tak situácia na cestách v kraji je priam katastrofálna. Donovaly, ktoré boli počas pôsobenia Mariana Kotlebu vždy prejazdné pre osobné autá aj pri tom najsilnejšom snežení, sú počas Lunterovho pôsobenia každú chvíľu neprejazdné.

Zimná údržba ciest v okolí Donovalov bola počas predchádzajúceho týždňa dokonca tak tragicky nezvládnutá, že polícia musela uzavrieť cestu už kúsok za Banskou Bystricou a nemohla pustiť ľudí domov ani do obce Staré Hory. Domov sa dostali len vodiči na osobných autách s pohonom 4×4 alebo so snehovými reťazami. O havárii autobusu, ktorý sa v okolí Donovalov kvôli neudržiavanej ceste zošmykol z krajnice ani nebudem písať. Vďaka Bohu, že sa nikomu nič vážne nestalo.

Posypová soľ, ktorú nikto nevidel

Za katastrofálnu situáciu na cestách v BBSK môže nielen absolútne nezvládnuté riadenie zimnej údržby, ale aj pochybné kšefty, ktoré sa do kraja vrátili s príchodom Luntera a jeho nominantov. Lunterovci sa napríklad neustále chvália nákupom posypovej soli za najnižšie ceny. O firme, ktorá súťaž na dodávku tisícok ton posypovej soli vyhrala, však nikto zo skúsených cestárov nikdy nepočul.

Takisto nevidno ani sľúbené tony posypovej soli, ktorá na strediskách zimnej údržby ciest jednoducho chýba. Presvedčil sa o tom súčasný poslanec kraja Marian Kotleba, ktorý osobne navštívil viaceré strediská zimnej údržby a na svoje zdesenie v nich našiel zásoby posypovej soli len na niekoľko hodín posýpania. Situácia na viacerých strediskách zimnej údržby ciest bola dokonca tak kritická, že v záujme ochrany majetku, zdravia a životov vodičov musel Marian Kotleba podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia.

Mnohí cestári sa obávajú, že Lunterova firma na dodávku soli je len ďalší z jeho virtuálnych kšeftov, kde síce soľ bude za teoreticky najnižšiu cenu, ale nikdy nebude reálne na strediská naskladnená v požadovanom množstve, resp. že pôjde o najlacnejšiu rozriedenú posypovú soľ pochádzajúcu odniekiaľ z Rumunska. V každom prípade, situáciu na cestách budeme pozorne sledovať.

Tieto stroje mali údajne spasiť Lunterovu zimnú údržbu

Za zmienku však stojí aj úsmevná výhovorka Lunterovho tímu, ktorú neustále omieľajú v médiách. Zimnú údržbu ciest v kraji vraj nezvládajú kvôli tomu, že im údajne chýba stará vyradená technika, ktorej zošrotovanie schválilo ešte bývalé zastupiteľstvo BBSK. Ak Lunterovi naozaj chýbajú na údržbu ciest staré Liazky a V3S-ky s vymontovanými nápravami a motormi, tak situácia v kraji je skutočne vážna.

Skutočnosť je taká, že Lunter má k dispozícii nielen rekordný rozpočet na opravy a údržbu ciest, ale že už je tomu viac ako rok, čo prebral BBSK po Marianovi Kotlebovi s prebytkom hospodárenia viac ako 10 miliónov eur. Okrem toho má Lunter k dispozícii aj novú techniku, ktorú nakúpilo ešte bývalé vedenie.

Lunter – miláčik médií žijúci z miliónových vládnych dotácií

Lunter a jeho tím nás pravidelne obviňuje z rôznych vymyslených vecí. Platí to aj o hospodárení v kraji. Médiá túžiace po senzáciách tieto ich klamstvá okamžite prezentujú ako fakt. Náš názor ich spravidla ani nezaujíma. Realita je však taká, že Banskobystrická regionálna správa ciest, a.s., ktorá má zhruba podobné tržby ako Lunterova firma ALFA BIO, s.r.o., dosiahla za nášho vedenia v roku 2016 zisk 728-tisíc eur (historicky rekordný zisk).

Lunterova firma však bola v strate 7-tisíc eur. Lunterovcom nepomohli ani vládne dotácie v celkovej výške 2,1 milióna eur, ktoré dostali za posledné roky celkovo až 6x. Poslednú dotáciu vo výške 248-tisíc eur dostala Lunterova firma ALFA BIO, s.r.o. pritom len 1 deň pred župnými voľbami! O takýchto vládnych dotáciách na podporu podnikania sa môže bežným poctivým podnikateľom len snívať! A ak dostane takúto vládnu dotáciu deň pred voľbami kandidát na župana s podporou strany SMER, tak sa o náhode nedá určite hovoriť.

Ing. Martin Beluský, PhD., poslanec ĽSNS, bývalý riaditeľ Banskobystrickej regionálnej správy ciest, a.s.

Zdroj: naseslovensko.net


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti