Konferencia GLOBSEC: Kiska rečnil o agresivite našich politikov. Lajčák hovoril, že žijeme v mimoriadne neistých časoch

17.05.2018 | 13:23
  0
V Bratislave sa začal 13.ročník bezpečnostnej konferencie Globsec, ktorý je doposiaľ najväčší, čo sa týka počtu účastníkov aj diskutovaných tém. 

GLOBSEC každoročne pritiahne do slovenského hlavného mesta desiatky odborníkov, diplomatov a politikov, aby spoločne diskutovali o bezpečnostných výzvach, ktorým svet čelí.

Konferenciu úvodnými prejavmi otvorili minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a prezident Andrej Kiska. 

Kiska hovoril o politickej bezohľadnosti

Prezident vo svojom prejave upozorňoval najmä na bezcharakternosť a agresivitu, ktorá sa dostáva do popredia v dnešnom politickom zápase. Kiska to označil za urgentný problém dnešnej doby.

Ten môžu podľa prezidenta zabrzdiť slobodné médiá, občianska spoločnosť a silné inštitúcie, ktoré sú podľa neho cieľom k zachovaniu demokratického zriadenia. 

Spomenul Kuciaka

Pri význame médií spomenul prezident aj vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá podľa neho spustila občiansku odpoveď. "Desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc a žiadali slušné Slovensko. Ukázalo to, že občianska spoločnosť je na Slovensku silná. Ukázalo to, že veci sa dajú meniť. Aktívni občania sú kľúčoví k zachovaniu slobodnej spoločnosti," povedal prezident.

Kiska hovoril aj o tom, ako práve takéto bezohľadné správanie sa politikov ovplyvňuje naše postavenie v Európskej únii a NATO. "Paradoxne tí, ktorí nahlas hovoria o tom, že Európska únia a NATO nás ohrozujú a škodia nám, sú tými, ktorí nám a našim európskym záujmom škodia najviac," upozornil prezident.

Kiskova kritika

Kiska kritizoval tých, ktorí upozorňujú na to, ako sa Slovensku darí a myslia si, že by sa tak dialo aj bez EÚ. "Nebol by tu žiadny ekonomický úspech bez EÚ. A nie ekonomický rast nemôže obhájiť nedemokratické smerovanie krajiny."

Prezident zdôraznil ukotvenie Slovenska v transatlantických štruktúrach. "Ak jedného dňa nastane potreba kolektívnej odpovede, buďte si istý, že Slovensko bude jej súčasťou. Lebo my sme NATO, my sme EÚ."

Nezáujem o zahraničie

Prezident kritizoval aj predstaviteľov slovenskej vlády za neadekvátnu odpoveď na situáciu vo svete. "Keď počujeme o obvineniach z otravy alebo o iných útokoch na tých, čo kritizujú Kremeľ, už nie sme prekvapení. Otvorene hovoríme o aktívnych ruských agentoch v našich krajinách. A mnohí politici, vrátane mojej krajiny, sú voči tomu slepí," povedal prezident.

Kiska tento nezáujem deklaroval aj na slovenskej odpovedi na chemické útoky v Sýrii. "Dnes sa zdá, že sa dostatočne nezaujímame. Niekedy sa zdá, že sa nestaráme vôbec. Pôsobíme bezohľadne v medzinárodných vzťahoch. Ohli sme naše vlastné hodnoty v prospech tých, ktorí zabíjajú vlastných občanov."

Lajčákov prejav

Minister Lajčák bol vo svojom prejave miernejší a vyzdvihol prínos Globsecu ako akéhosi "laboratória, v ktorom sa testujú nové nápady a modely."

Lajčák upozornil na tri trendy, ktoré vo svete pozoruje. Prvým je podľa neho neistota dnešnej doby. "Nikdy sme nežili v neistejších časoch ako dnes. Nevieme, či sa ráno nezobudíme a nebudeme musieť čeliť jadrovému útoku. Nevieme, kedy a či dnešné konflikty skončia."

Technologický pokrok

Druhým trendom sú podľa Lajčáka možnosti, ktoré otvára dnešný svet. "Ľudia v Rwande už dokážu komunikovať so svojimi lekármi a dohadovať si zdravotnícke zákroky vďaka ich mobilom," uviedol minister príklad technologického pokroku.

"Technológia je však aj plná rizík," upozornil šéf slovenskej diplomacie. "Vieme, ako nás môže ohroziť kybernetický útok," zdôraznil.

Paradoxy doby

Lajčák označil za tretí trend dnešnej doby paradoxy, ktoré dnešná doba prináša. "Nikdy sme nemali toľko možností na komunikáciu a aj tak sa nám rozširuje medzera medzi ľuďmi a inštitúciami, s ktorými majú komunikovať," uviedol minister príklad.

Úvodné slová od predstaviteľov Globsecu

Prezident Globsecu Róbert Vass vo svojom úvodnom prejave vymenoval niekoľko dôležitých problémov, ktoré budú hlavnými témami tohtoročného Globsecu. Patrí k nim budúcnosť Európskej únie ako takej, postavenie stredoeurópskych krajín v EÚ, transatlantické vzťahy. 

Rovnako dôležitými témami sú aj vzťahy smerom na východ s Ruskom a situácia na Blízkom východe. Vass upozornil, že súčasťou konferencie je aj tretie stretnutie svetovej komisie pre kybernetickú bezpečnosť.

"Každý rok hovoríme, aký je tento rok dôležitý a akým dôležitým problémom čelíme," povedal vo svojom úvodnom prejave slovenský veľvyslanec v Maďarsku a čestný predseda Globsecu Rastislav Káčer a dodal, že svet sa stáva z roka na rok komplikovanejším.

Zdroj: hnonline.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti