Kohl by nikdy nedovolil vojnu v Juhoslávii, Merkelová len plní príkazy NATO

03.07.2017 | 21:12
  0
Bývalý podpredseda parlamentného zhromaždenia OBSE – Willy Wimmer v rozhovore pre spravodajský portál RT vyhlásil, že bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl by nikdy nedovolil vojnu proti bývalej Juhoslávii.

V tejto súvislosti nemecký kresťansko-demokratický politik dodal, že súčasná kancelárka Angela Merkelová dodržiava len pokyny NATO.

Bývalý kancelár Spolkovej republiky Nemecko, ktorý 16. júna zomrel vo veku 87 rokov, predsedal tamojšej vláde v rokoch 1982 až 1998. Po páde železnej opony dohliadal na zjednotenie východnej a západnej časti štátu, ale aj nad vytvorením Európskej únie.

Podľa Wimmera, mal Kohl “úplne iný” prístup k politike ako Merkelová. “S Helmutom Kohlom by sme nemali vojnu proti Juhoslávii. Merkelová robí všetko, čo je v súlade s politikou NATO,” vysvetlil Willy Wimmer, ktorý bol tiež štátnym tajomníkom nemeckého ministra obrany.

Kohl bol svojho času Merkelovej mentorom a v roku 1991 ju dosadil prvýkrát do ministerského kresla. Tá ho neskôr po tom, ako na verejnosť vyšli správy v súvislosti s nelegálnym financovaním jeho vládnej CDU, verejne odsúdila a požiadala o jeho rezignáciu. Kohl vyjadroval voči Merkelovej kritiku za zavedenie úsporných politík v súvislosti s riešením európskej dlhovej krízy, ale aj voči jej politike ohľadne Ruska v rámci ukrajinského konfliktu.

“Kohl bol od roku 1949 v Nemecku tým najdôležitejším kancelárom, ktorého sme mali … on bol ten, kto bol schopný zorganizovať znovuzjednotenie Nemecka … v budúcnosti bude mať v rámci nemeckej histórie silnú pozíciu,” povedal Wimmer a dodal, že Nemci si ho ctia ako “Otca vlasti”. Pripomenul tiež, že po integrácii Nemecka do Európy sa Helmut Kohl zároveň usiloval o “pokračovanie mierového spolunažívania” so všetkými svojimi susedmi.

“Chcel byť dobrým priateľom našich západných susedov, Francúzska, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov, ale tiež mal záujem udržiavať silný kontakt s Ruskom. Najdôležitejšia otázka – čo sa stane ďalej? Budeme schopní zachovať mier?” spýtal sa na záver Wimmer.

Národné noviny pripomínajú, že 1. júla na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu si pamiatku bývalého nemeckého kancelára uctili viacerí svetoví politici. Medzi nimi aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, ruský premiér Dmitrij Medvedev, ale aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Slovensko zastupoval podpredseda Európskej komisie (EK)  Maroš Šefčovič. Udalosti sa zúčastnil aj bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti