Klaus na konferencii o budúcnosti Európy: V4 musí byť priebojnejšia

24.05.2018 | 13:23
  0
Konferencia je významnou udalosťou maďarského predsedníctva vo V4.

Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) by mali byť v geopolitických otázkach priebojnejšie, povedal vo štvrtok v Budapešti bývalý český prezident Václav Klaus.

V záverečný deň medzinárodnej konferencie s názvom Budúcnosť Európy sa Klaus nechal počuť, že Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko nie sú, žiaľ, dostatočne smelé a silné a ani zaviazané k vytvoreniu spoločného postoja vo veľkých geopolitických otázkach, píše agentúra MTI.

Dvojdňové podujatie v maďarskom hlavnom meste zorganizovali inštitúcie Nadácia pre výskum dejín a spoločnosti strednej a východnej Európy (KKETTK) a Századvég.

"Počas migračnej krízy sa síce podarilo vytvoriť a presadzovať v danej otázke spoločný postoj, avšak predtým ani potom už nie," dodal exprezident, podľa ktorého Maďarsko ako stredne veľká krajina pred časom pasívne sledovalo geopolitické procesy, avšak teraz sa chce aktívne zúčastňovať na ich formovaní.

V stredu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó povedal, že cieľom a záujmom Maďarska je silná a úspešná Európa. "Je potrebné obnoviť voľnú súťaž v rámci Európy, treba vrátiť Európanom bezpečnosť, treba zachovať kresťanskú identitu Európy, o nadchádzajúcom sedemročnom rozpočte Európskej únie treba viesť poctivú diskusiu, nemožno nechať erodovať európsku demokraciu a je potrebné tiež rýchle rozšírenie EÚ," uviedol šéf maďarskej diplomacie.

Konferencia je významnou udalosťou maďarského predsedníctva vo V4, ktoré sa začalo v lete 2017 a ukončí sa v polovici tohto roka. Svoje myšlienky na ňom zdieľajú politici a uznávaní profesori, približuje MTI.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti