Kisku znepokojila hrozba Lajčákovej demisie

20.11.2018 | 16:42
  0
Kiska považuje globálny pakt OSN o migrácii za právne nezáväzný dokument, ktorý neukladá Slovensku žiadne povinnosti, aby prijímalo migrantov.

Prezident Andrej Kiska je znepokojený "konfliktom" vo vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) a hroziacou demisiou ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD). TASR informoval jeho poradca pre komunikáciu Roman Krpelan.

Hlava štátu podľa jeho slov očakáva, že osobné spory si v koalícii vyriešia tak, že Slovensko zostane dôveryhodným partnerom v očiach svojich spojencov.

Kiska považuje globálny pakt OSN o migrácii za právne nezáväzný dokument, ktorý neukladá Slovensku žiadne povinnosti, aby prijímalo migrantov. Naopak, zdôrazňuje, že každý štát má výlučné právo rozhodovať, kto môže alebo nemôže vstúpiť na jeho územie a zostať na ňom a za akých okolností. Dokument je aj návodom, ako pomáhať vytvárať také podmienky, aby ľudia nemuseli opúšťať svoje domovy a mohli žiť dôstojný život vo svojej vlasti. Teda ako migrácii predchádzať.

"Prezidenta tiež mrzí, že kedykoľvek, keď sa spomenie slovo migrácia, pre mnohých politikov je toto slovo ako červené súkno, ktoré ich ženie k populistickým vyjadreniam," doplnil Krpelan.

Premiér Pellegrini dúfa, že na stredajšom (21. 11.) Zahraničnom výbore Národnej rady (NR) SR sa politici dohodnú, akým spôsobom bude Slovensko tlmočiť svoje výhrady ku globálnemu paktu OSN o migrácii. Slová ministra zahraničných vecí Lajčáka o možnej demisii premiéra podľa jeho slov prekvapili, zatiaľ však podľa neho ide o hypotetickú situáciu.

Most-Híd rozumie Lajčákovej úvahe podať demisu

Vládny Most-Híd rozumie dileme šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) v prípade Globálneho paktu OSN o migrácii. Pred rokovaním vlády pripustil, že je ochotný zvážiť demisiu, ak parlament odhlasuje, že sa Slovensko k paktu nepridá.

"Rozumieme dileme ministra zahraničných vecí, ktorý bol pri koncipovaní samotného dokumentu, a ktorý hovorí o zneužívaní témy na získavanie lacných politických bodov," uviedla pre TASR hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Lajčák pred rokovaním vlády uviedol, že odkedy je vo funkcii ministra, presadzuje víziu Slovenska, ktoré je demokratické, európske a súčasťou riešení. "Ale ak prevažujúca vôľa poslancov bude, že sa chce Slovensko izolovať, chce byť súčasťou problémov a nechá riešenia na iných, tak ja nemôžem takú politiku presadzovať," priblížil.

O zásadných výhradách k navrhovanému Globálnemu paktu OSN o migrácii sa má hovoriť na pôde parlamentu. Lajčák má v tejto súvislosti v stredu (21. 11.) vystúpiť v zahraničnom výbore Národnej rady (NR) SR. Slovenská národná strana (SNS) nechce, aby bol Globálny pakt OSN pre Slovensko záväzný. Do Národnej rady SR predložila uznesenie, v ktorom navrhuje, aby sa Slovensko k paktu o migrácii nepridalo. S prijatím paktu nesúhlasia ani opozičné Sme rodina a SaS.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

Zdroj: 24hod.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti