Kiska s Demešom smútia za McCainom

27.08.2018 | 16:15
  0
Poslanec zo SaS Peter Osuský, porovnáva zosnulého senátora s bývalým americkým prezidentom Ronaldom Reaganom.

Smrť amerického republikánskeho senátora Johna McCaina komentujú aj slovenskí politici. Prezident Andrej Kiska ho nazval mužom odvahy, silných princípov a neúnavného bojovníka za hodnoty, ktoré zdieľame na oboch stranách Atlantiku.

Nad smrťou Johna McCaina sa na sociálnej sieti pozastavuje napríklad poslanec zo SaS Peter Osuský, ktorý ho porovnáva s bývalým americkým prezidentom Ronaldom Reaganom. Z McCaina mohol byť v amerických prezidentských voľbách najstarší prezident USA, ale republikánsky kandidát prehral súboj o Biely dom s Barackom Obamom. 
 
„Boli by s Reaganom najlepší americkí prezidenti v mojom živote... A pri pohľade do americkej (i našej) budúcnosti zatiaľ nevidím nikoho, kto by mohol vyraziť po ich stopách,“ píše Osuský na svojom facebookovom profile. 

O niečo osobnejšie zaspomínal na republikánskeho politika Pavol Demeš, ktorý bol v rokoch 1991 – 1992 ministrom medzinárodných vzťahov SR a ako zahraničnopolitický analytik dnes spolupracuje s mimovládnymi organizáciami na Slovensku i v zahraničí.  

„Smutná správa. Vo veku 81 rokov zomrel v Arizone v dôsledku agresívneho mozgového nádoru výnimočný človek, veterán americkej a medzinárodnej politiky – republikánsky senátor John McCain,“ píše Demeš v úvode svojho statusu, ku ktorému prikladá aj fotku, na ktorej je spolu s dnes už zosnulým senátorom. 
 
Demeš pripomína, že McCain bol synom admirála a ako vojenský pilot v americkej vojne o Vietnam padol do zajatia, v ktorom prežil päť rokov. Ako politik sa neskôr zasadzoval o vybudovanie vzťahov medzi USA a Vietnamom. Dva razy neúspešne kandidoval za prezidenta. „Bol to otvorený, kritický a príjemný človek,“ píše Demeš o McCainovi. 
 
Analytik spomína aj na chvíle, keď americký senátor navštívil Slovensko. „Bratislavu navštívil v roku 2002 pred voľbami a úplne na rovinu a verejne povedal, že ak sa vráti Mečiar k moci, Slovensko nemá šancu stať sa súčasťou demokratického Západu.“
 
Demeš pripomína aj to, že McCain neraz kritizoval súčasného prezidenta USA Donalda Trumpa. „Stretol som ho viackrát, naposledy na konferencii v kanadskom Halifaxe pred dvoma rokmi (foto). Odpočívajte v pokoji, pán McCain,“ uzatvára Pavol Demeš. 

Správa o smrti Johna McCaina zarmútila aj prezidenta Andreja Kisku, ktorý sa k nej vyjadril na sociálnej sieti Twitter. V statuse v anglickom jazyku McCaina opísal ako „muža odvahy, silných princípov a neúnavného bojovníka za hodnoty, ktoré zdieľame na oboch stranách Atlantiku“. Zároveň jeho rodine a blízkym poprial úprimnú sústrasť.

Zdroj: parlamentnelisty.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti