Kiska odmietol vymenovať Pellegriniho vládu

20.03.2018 | 12:49
  0
Prezident má problém s tým, aby sa ministrami stali Jozef Ráž, Ján Richter a Richard Raši.

Peter Pellegrini poverený zostavením novej vlády bol včera za prezidentom Andrejom Kiskom a ukázal mu zoznam mien, ktoré by mali zaujať funkcie v novej vláde.

Prezident uviedol, že dnes sa s ním opäť stretol a oznámil mu, že v zložení, ktoré mu Pellegrini navrhol, vládu nevymenuje. 

„Povedal som mu aj moje konkrétne výhrady," skonštatoval Kiska.

 

Ľudia, ktorí sa prezidentovi nepozdávajú

Podľa informácií Aktuality. sk má prezident výhrady k trojlístku kandidátov Smer-SD - Ján Richter, Richard Raši a Jozef Ráž, ml. Okrem nich sa mu však údajne nepozdávajú aj niektoré návrhy na ministrov, ktoré predložili ďalší koaliční partneri. 

Prezident Pellegriniho zároveň vyzval, aby mu do piatku oznámil nové mená nominantov na členov a členky novej vlády. Designovaný premiér jeho postoj údajne akceptoval.

Vláda, ktorá presvedčí

Podľa hlavy štátu má Pellegrini pred sebou náročnú úlohu, keď musí zostaviť taký vládny kabinet, ktorému bude dôverovať čo najviac občanov a dokáže upokojiť napätú situáciu v spoločnosti.

„Vládu, ktorá by mala byť schopná presvedčiť, že dokáže zabezpečiť nestranné a nezávislé vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ako aj podozrenia z pôsobenia organizovaného zločinu, o ktorom zavraždený investigatívny novinár písal," poznamenal Kiska.

Zároveň v narážke na fotku, kde ja zachytený navrhovaný kandidát na post ministra vnútra Jozef Ráž, ml. s Robertom Kaliňákom, prezident skonštatoval, že posledné, čo potrebujeme teraz je riešiť špekulácie a podozrenia „s kým bol kto na motorkách či oslavách narodenín".

„Toto nie je cesta k obnoveniu dôvery, " uzavrel Kiska.

Prvé reakcie na rozhodnutie prezidenta

Líder OĽaNO Igor Matovič ako prvý reagoval na rozhodnutie hlavy štátu. Oceňuje, že prezident sa zasadzuje za obnovu dôveru ľudí v štát.

„Mohol skloniť hlavu, ale rozhodol sa naďalej stáť na strane ľudí túžiacich po slušnom Slovensku. Po Slovensku bez mafie previazanej s kľúčovými predstaviteľmi vládnych strán. Po Slovensku, kde budeme môcť radi žiť," povedal Matovič.

Kuloárne informácie naznačujú, že problém s nomináciou Jozefa Ráža, ml. by nemusel mať len prezident, ale aj koaličná SNS. Podpredseda národniarov a predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko pre Aktuality.sk túto možnosť nevylúčil. 

Ako viackrát upozornil, jeho osobný, nie stranícky názor je, že designovaný premiér Peter Pellegrini by sa mal na osobe nového ministra vnútra osobne dohodnúť s Andrejom Kiskom.
„Ide o to, aby sa čo najskôr zabezpečila dôveryhodná situácia na Slovensku. Pán Pellegrini by mal požiadať pána prezidenta o zoznam troch-štyroch ľudí, ktorí by to podľa neho vedeli zabezpečiť," skonštatoval pre Aktuality.sk Hrnko.

Zdroj: aktuality.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti