Kiska do účtovníctva svojej firmy zahrnul položky, ktoré súvisia s predvolebnou kampaňou, nie s podnikateľskou činnosťou spoločnosti

31.05.2018 | 11:30
  0
Ide o inzerciu, reklamné predmety či prieskumy verejnej mienky.

Keď prepukla kauza okolo financovania Kiskovej kampane a daňových prešľapoch spoločnosti KTAG, prezident hovoril o neúmyselnej chybe. Aj dnes hlava štátu hovorí o obyčajnom pochybení. Z dokumentov, ktoré má denník Plus JEDEN DEŇ k dispozícii, však vyplýva, že KTAG si do nákladov zarátala položky, ktoré nijakým spôsobom nesúvisia s podnikaním firmy, ale s predvolebnou kampaňou občana Andreja Kisku.

Na niektoré daniari prišli firme ešte v roku 2014 a KTAG ich zo svojho účtovníctva následne vyhodila. Firma aj doplatila dodatočne daň, aby sa vyhla trestnému stíhaniu. Väčšinu nákladov spojených s kampaňou však KTAG vo svojom účtovníctve nechala a vyhodiť sa ich rozhodla až počas ohlásenej daňovej kontrole na jeseň 2017.

Firma podala dodatočné opravné daňové priznania za 15 mesiacov rokov 2013 a 2014 a na dani doplatila až 145-tisíc eur. „Lebo daňová kontrola nepovedala KTAG skôr, že má chybu v účtovníctve, hneď ako im to povedali, účtovníctvo skontrolovali a opravili,“reagoval prezidentov hovorca Roman Krpelan na otázku, prečo Kiskova firma podala dodatočné opravné daňové priznania až po troch rokoch.

Z detailov jednotlivých položiek je pritom zrejmé, že šlo o zabezpečenie predvolebnej kampane. Podľa dokumentov ide napríklad o faktúry za tlač bilbordov a prenájom reklamných plôch. Do nákladov si firma dala aj letáky, perá a iné reklamné predmety. Cez firmu prešli aj prieskumy verejnej mienky, ktoré si kandidát Kiska dal pred voľbami urobiť. „Kontrolou uvedených faktúr sa zistilo, že ide o faktúry, v ktorých deklarované zdaniteľné plnenia súvisia s predvolebnou a volebnou kampaňou Andreja Kisku, bývalého konateľa spoločnosti KTAG,“ píše sa v rozhodnutí Daňového úradu Prešov.

Zdroj: pluska.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti