Keď študenti volajú po cenzúre

24.04.2017 | 17:19
  0
Dnes napísali študenti Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave otvorený list dekanke Dane Petranovej.

Dnes napísali študenti Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave otvorený list dekanke Dane Petranovej. Autorom listu je Braňo Macko, študent FMK. V liste píše: 

„Vážená pani dekanka, zástupcovia médií a drahí priatelia našej alma mater, my absolventi, študenti a ľudia, ktorým záleží na imidži Fakulty masmediálnej komunikácie a dôveryhodnosti jej pedagógov a študentov, verejne odsudzujeme vystúpenie Tibora Rostasa na konferencii Megatrends and media 2017.

Vítame iniciatívu odborne analyzovať nové trendy v médiách. Súhlasíme s tým, že kritický pohľad na médiá je zručnosť, ktorou je dôležité disponovať. Obzvlášť dnes, kedy sa na nás valia zámerne prekrucované informácie z takzvanej alternatívy.

Vedecký prístup, ktorému ste nás učili tvrdí, že výroky musia byť overené uznávanou odbornou autoritou, alebo výskumom. Nestačí sa odvolávať na vágne „utajované dokumenty“, „New world order“ či „farmaceutickú lobby“ tak, ako to robí periodikum pána Rostasa. Alternatíva, nerovná sa lžiam.

Pán Rostas má plné právo publikovať vo svojom súkromnom médiu, čo uzná za vhodné a je v medziach zákona. My, ako ľudia, ktorým záleží na dobrom mene Fakulty masmediálnej komunikácie, máme právo vyjadriť svoj protest s jeho účasťou na akademickej vedeckej konferencii.

Poslaním FMK je „šíriť poznanie, rozvíjať vzdelanosť spoločnosti v študijnom odbore masmediálne štúdiá a podporovať rozvoj osobnostných a profesionálnych kvalít členov jej akademickej obce“. Rozhodnutie akceptovať ponuku Tibora Rostasa vystúpiť s príspevkom, je v hrubom rozpore s týmto poslaním.

Nechceme mať horký pocit z toho, že vlastne nemáme žiadny argument, prečo obhajovať FMK a naše vzdelanie. Ak inštitúcia, ktorá má vzdelávať k mediálnej gramotnosti a ku kritickému mysleniu legitimizuje dezinformačné médiá, ktoré vedome šíria klamlivé informácie, tak je to veľmi smutný paradox.

Stále si chceme zachovať vieru v školu, na ktorej sme prežili roky, ktoré formovali naše charaktery a našu odbornosť. Chceme byť naďalej hrdí na roky strávené na tejto univerzite.

Pani dekanka, zvážte prosím prítomnosť T. Rostasa na konferencii a zvážte, prosím aj vyjadrenia, ktorými jeho prítomnosť obhajujete. Zastupujete nielen vzdelávaciu inštitúciu, ale aj tisícky jej absolventov a priaznivcov.

Ďakujeme.“

V krátkosti, Braňo Macko volá po cenzúre a nerešpektuje ústavu SR. Navyše zorganizovali stretávku na pôde UCM, kde pozvali aj pani dekanku. Študenti si pripravili otázky a konkrétne Rostasove konšpiraćné výroky. Dana Petranová sa na stretávku nedostavila a vyjadrila sa písomne: 

„Vážený pán Macko,

dobrý deň.

Samozrejme, že máte právo vyjadriť protest a ja ho beriem na vedomie.

Jeden dôležitý argument, prečo obhajovať FMK a svoje vzdelanie, by som pre Vás predsa len mala:

Ústava SR

T r e t í  o d d i e l

Politické práva

Čl. 26

(1) Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené.

(2) Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu. Vydávanie tlače nepodlieha povoľovaciemu konaniu. Podnikanie v odbore rozhlasu a televízie sa môže viazať na povolenie štátu. Podmienky ustanoví zákon.

(3) Cenzúra sa zakazuje.

(4) Slobodu prejavu a právo vyhľadávať a šíriť informácie možno obmedziť zákonom, ak ide o opatrenia v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných,

bezpečnosť štátu, verejného poriadku, ochranu verejného zdravia a mravnosti.

Pre zmiernenie pocitu horkosti odporúčam prečítať si všetky príspevky a blogy, ktoré boli k tejto téme napísané.

Nevynechajte komentáre ;).

Želám pekný deň!

Dana Petranová“

Je zaujímavé, prečo študentom, ktorí sa učili o mediálnej manipulácií, teda poznajú praktiky médií, nevadí, že tam bude niekto z bulváru Nový čas, kde asi vedecké postupy nepoznajú a zástupcovia ostatných médií, ktoré nám už niekoľko rokov nastoľujú témy, aké práve vyhovujú ich zmýšľaniu, im vôbec neprekáža. 

Ako študent FMK som normálne znechutený z ostatných študentov, ako  bránia šíreniu iných názorov. Mnohí by si mali zopakovať hodiny, kde sa hovorilo o kritickom myslení. 

Našťastie sa nájdu aj študenti, ktorí sú proti cenzúre a dúfajú, že naša dekanka neustúpi a odolá tlakom.    

Norbert Komlós


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti