Keď existuje hlúpejší argument ako mala strana SAS

13.08.2017 | 10:01
  0
... aj keď sa musí uznať, že prekonať ho, bolo ťažké!

Žabo-myšie vojny, ktorých sme svedkami v uplynulých dňoch, môžu stáť občanov Slovenskej republiky MILIÓNY!

A mňa nervy! Ale to asi len mňa, lebo inak to asi nikoho moc nerozčúli. Takže sa hlboko ospravedlňujem, že vás, Vážení, „nútim“ toto čítať! Musím uznať, že sa politikom SR podarilo v priebehu pár mesiacov privodiť mi srdečnú zástavu. Teda skoro! 

Už som zvyknutá na hlúpe vyjadrenia kadekoho v parlamente. Naposledy argument strany SAS ohľadom „odmrazenia“ platov poslancov ma doslova posadil do kresla! Argumenty typu: „treba zatraktívniť prácu poslanca aj pre špičkových ľudí pracujúcich teraz pre nadnárodné korporácie!“ ma „dojímajú“. Uvažovala som nad tým, či na papierik napísali 20 hlúpych nápadov a žrebovali, ktorý z nich budú hlásať! Lebo tento argument bol jedným z tých, čomu sa hovorí „SUTERÉN“!!!!

No, ale aby toho nebolo málo, máme to tu zase!

Začali sa skloňovať PREDČASNÉ VOĽBY! 

Odmietam sa zamýšľať nad tým, či a ako a načo!

Zaujala ma však otázka PREČO!

Pozrela som sa v spojitosti s týmto na dva najčastejšie motívy vraždy. Áno, vlastne to bude teraz „vražda“ zlepeného „dieťaťa“, ktorým je vládnuca koalícia. Tieto motívy sú dva najčastejšie a to láska a peniaze. O láske v koalícii sa asi ťažko dá hovoriť, tak sa poďme spolu pozrieť na ten druhý. Na peniaze.

Podľa zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach a to konkrétne podľa § 22 ods. 1 písm. i sú príjmami politických strán 

príspevky zo štátneho rozpočtu.

Pardon, MÔŽU BYŤ. V tomto paragrafe sú vymenované „povolené“ príjmy. Nič iné príjmom strany byť nesmie!

Príspevkami zo štátneho rozpočtu sú podľa § 25 tohto zákona:
a) príspevok za hlasy získané vo voľbách (ďalej len „príspevok za hlasy“),
b) príspevok na činnosť,
c) príspevok na mandát.

Každý tento príspevok je upravený v § 26, § 27 a § 28, pričom § 29 vymenováva, na čo všetko tieto príspevky nemôžu byť použité. Ale poďme pekne k jednotlivým paragrafom a skúsme si ich znenie aj vyčísliť!

Takže, § 26 hovorí o príspevkoch za hlasy získané vo voľbách. Tento príspevok je viazaný na to, či strana vo voľbách do NR SR dosiahla hranicu 3 %. Ak áno, má nárok na tento príspevok zo štátneho rozpočtu SR, ktorú jej hradí ministerstvo financií. Po slovensky: je platená z daní daňových poplatníkov Slovenskej republiky. Za každý jeden hlas dostane strana, ktorá prekonala hranicu troch percent, 1 % z priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za kalendárny rok pred voľbami.

Čiže strany, ktoré „sedia“ a aj „nesedia“ teraz v parlamente SR sú vyplácané podľa priemernej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za rok 2015, keďže voľby sa konali v roku 2016. Podľa údajov zo stránky Štatistického úradu SR vychádza príjem jednotlivých strán, (z ktorých dve ani nemajú zastúpenie v parlamente!!!! Ale áno, Vážení, prekonali „magickú“ hranicu 3 %, blahoželám) nasledovne:

Toto bolo jednotlivým stranám vyplatené! 

Chcete to aj spočítať? Nenamáhajte sa! Tu to je:

22.065.075,- slovom dvadsaťdva MILIÓNOV šesťdesiatpäť TISÍC sedemdesiatpäť eur!

Teraz sa skúsme pozrieť na bod b), ktorý je upravený v § 27. Príspevok na činnosť je vlastne suma za hlasy, ktorá je v tabuľke hore pri každej strane uvedená. Táto suma sa rozdelí na 48 častí, keďže volebné obdobie trvá 4 roky a rok má 12 mesiacov (4 x 12 = 48). Tieto čiastky sú im vyplácané postupne za mesiace volebného obdobia. Čiže sumu 22.065.075,- eur daňový poplatník zaplatí týmto stranám sediacim a aj nesediacim v parlamente Slovenskej republiky vlastne EŠTE RAZ!

Čiže zatiaľ sa pohybujeme na sume 44.130.150,-

No, teda ešte nie, keďže volebné obdobie ešte neprešlo celé! Čiže len pomerná časť za obdobie, ktoré uplynulo od volieb. Táto suma by sa stala realitou až v roku 2020.

No a nakoniec tu máme písmeno c), tzv. príspevok na mandát upravený v § 28. Ten patrí ale už naozaj iba stranám, ktoré získali kreslo v NR SR. V tomto prípade je tiež zohľadnená možnosť predčasného skončenia volebného obdobia. Strana má totiž nárok na príspevok na mandát len vo výške zodpovedajúcej dĺžke volebného obdobia. Ale teraz poďme k číslam. Tie sú odvodené od počtu kresiel, ktoré strana v parlamente má. Každý jeden mandát je finančne ohodnotený 30-násobkom (v prípade zisku viac ako 20 kresiel sa to od tohto 20. kresla znižuje na 20-násobok, takže sme vlastne „ušetrili“, Vážení!) priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve SR, v našom prípade za rok 2015. Tak si to hoďme do tabuľky!

Túto sumu dostávajú strany raz ročne za každý rok volebného obdobia. Skúsme si to teda spočítať!

3.708.600,- slovom tri MILIÓNY sedemstoosem TISÍC šesťsto!

A toto dostanú za každý rok volebného obdobia! Pardon, o túto sumu prídu, ak sa volebné obdobie skončí predčasnými voľbami. 

Tým by sme vlastne túto sumu skoro štyroch miliónov mohli ušetriť, však, Vážení??? 

Lenže sumu viac ako 22 miliónov sme už uhradili a ak sa budú konať predčasné voľby, podobnú sumu budeme uhrádzať znova. Čiže super biznis politických strán, ktorých mottom je „poďme skracovať volebné obdobie, veď nám to prinesie 20 mega ročne“!!!

Uráža ma nielen to, že si naši politici myslia, že hlupáci sme MY, ale hlavne to, že tento ich „príjem“ t. j. voľby do NR SR budeme zase financovať MY!!!! Zase „otvoríme“ peňaženky a zaplatíme okolo 10.000.000,- za nové voľby! Prečo nie? Podľa pána Danka je na Slovensku dobrá ekonomická situácia!

Fakt je na tom Slovenská republika tak dobre finančne?! Lebo ak áno, tak prajem krásny víkend, lebo iné starosti ani nemáme!

Lebo koalícia sa pohádala???? Pohádala!!!!! To je argument!!!!

Vážení politici! Skúste sa za NAŠE peniaze dohodnúť a pracovať! Myslím, že vám neplatíme málo!!!!

Judita L. 

PS: Som zvedavá, koľko budú daňových poplatníkov stáť „noví“ a hlavne „starí, odchádzajúci“ riaditelia štátnych podnikov, pardon orgánov štátnej moci! Lebo tých bude treba tiež vymeniť a starým zaplatiť „odškodné“, no nie?!?!?! Úplným „mokrým“ snom voliča je, aby to boli len generálni riaditelia! Ale to môžeme snívať, Vážení!!!! Lebo polrok pred voľbami sa nič nepodpisuje, rozumej nepracuje, polrok po voľbách sa menia pracovné miesta a polrok sa „štartuje“!!!! No a samozrejme o čase, ktorý je venovaný kontrolám predošlého vedenia, už ani nehovorím!!!!

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti