Kauza Vietnamec: Opozícia chce Kaliňáka v base a Sakovú žiada odstúpiť z funkcie

02.10.2018 | 15:41
  0
Kaliňák účasť štátnych orgánov na únose vyvracia.

Svedectvo slovenských policajtov podľa opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) potvrdzuje verziu, že vietnamská delegácia využila svoju krátku návštevu Slovenska v júli minulého roka na prepravu uneseného Trinh Xuan Thanha.

SaS to uvádza v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. Ako uvádzajú liberáli, na slovenskej strane sú podozriví z napomáhania, respektíve zahladzovania tohto trestného činu bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, vtedajšia štátna tajomníčka a dnes ministerka vnútra Denisa Saková a šéf protokolu ministerstva vnútra Radovan Čulák.

Výzva na demisu ministerky vnútra

„Ministerka Saková sa ocitla v ťažkom konflikte záujmov, pretože môže zasahovať do vyšetrovania a preto by mala funkciu dobrovoľne opustiť a netlačiť premiéra Petra Pellegriniho k tomu, aby rozhodnutie urobil za ňu,“ píše sa v stanovisku, pod ktorým sú podpísaní predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

„Svedectvo slovenských policajtov v kontexte toho, že sa predstaviteľom štátu darilo rok ututlávať unesenie vietnamského občana Thanha cez slovenské územie, a to dokonca slovenským vládnym špeciálom, dáva do popredia potrebu väzobného stíhania Roberta Kaliňáka a Radovana Čuláka,“ dodali. Strana SaS zároveň oceňuje policajtov, ktorí aj oficiálne popísali to, čo pred rokom videli.

„Ich svedectvo pomáha presadiť spravodlivosť a napraviť aj reputačné škody, ktoré svojimi lžami a zavádzaním napáchal zvlášť bývalý minister vnútra Kaliňák,“ uzavreli liberáli.

Na odstúpenie vyzýva Sakovú aj OĽaNO

Na svedectvo dvoch policajtov, ktorí vypovedali v prípade údajného únosu Vietnamca slovenským špeciálom reagovala aj Veronika Remišová z hnutia Obyčaní ľudia a nezávislé osobnosti.

Opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sa domnieva, že únos Vietnamca nebolo možné zrealizovať bez pomoci zo slovenskej strany. Hnutie navyše vyzýva ministerku Sakovú, aby odstúpila z funkcie.

„Dnes je takmer isté, že sa stal závažný trestný čin. Slovenská polícia sa len prizerala. Neverím, že niečo také by sa mohlo stať bez účasti nejakého vysokopostaveného človeka v štruktúrach ministerstva vnútra. Je dôležité, aby polícia a prokuratúra tento trestný čin vyšetrili bez ohľadu na koho z koaličných strán padá podozrenie a zodpovednosť za únos,“ uvádza opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

„Vyzývame ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby odstúpila. Občania Slovenska si nezaslúžia, aby bol majetok štátu zneužitý na operácie cudzej služby a koaliční predstavitelia poškodzovali dobré meno Slovenska a klamali našich kľúčových partnerov,“ doplnila Remišová.

Pripája sa aj Sme Rodina

Opozičné hnutie Sme rodina – Boris Kollár je presvedčené, že sa preukazuje, že skutok sa v kauze údajného únosu Vietnamca slovenským špeciálom naozaj stal.

„Výpoveď dvoch policajtov, ktorí vypovedali, že videli zavlečenie vietnamského občana do lietadla slovenskej letky ministerstva vnútra potvrdzuje zapletenie Slovenska do únosu vietnamského štátneho manažéra Trinh Xuan Thanha. Ministerstvo vnútra v tomto absolútne pochybilo. Nebudeme vyvodzovať súdy, ale trváme na dôkladnom prešetrení celého prípadu,“ uviedlo hnutie vo svojom stanovisku a pripomína podpredsedovi NR SR Bélovi Bugárovi jeho vyjadrenie, keď uviedol, že „konáme na základe faktov, nie indícií. Ak sa potvrdí, že vedome a aktívne sa zúčastnili niektoré z našich štátnych orgánov tohto únosu, tak vystúpime z koalície“.

Prokuratúra začala trestné stíhanie

Denník N v pondelok informoval o tom, že dvaja policajti vypovedali pred slovenskými vyšetrovateľmi, že na letisku videli, ako vlečú do nášho vládneho lietadla vietnamského štátneho manažéra Trinh Xuan Thanha.

Pre agentúru SITA v utorok  potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Michal Šúrek informáciu, že v prípade údajného únosu Vietnamca Trinh Xuan Thana bol vydaný pokyn na začatie trestného stíhania.

„Dozorujúci prokurátor vydal pokyn na začatie trestného stíhania vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody spolupáchateľstvom,“ uviedol. Prípad na slovenskej strane dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave, na prácu vyšetrovateľov dohliadajú traja prokurátori. Vietnamec bol údajne unesený ešte počas minulého leta pomocou slovenského vládneho špeciálu.

Kaliňák vyvracia účasť štátnych orgánov

Na pokračovanie vyšetrovania kauzy údajného únosu Vietnamca slovenským špeciálom, v ktorom dvaja policajti uviedli, že videli, ako vlečú vietnamského manažéra do lietadla, sa vyjadril aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák.

Vo vyjadrení na sociálnej siete facebook zdôrazňuje informáciu, v ktorej sa vyvracia účasť štátnych orgánov: „Z utorkových informácií médií som sa dozvedel, že dvaja zo 44 vypočúvaných osôb mali vypovedať, že pravdepodobne videli únos. Druhá informácia hovorí, že vyšetrovanie zatiaľ nepotvrdilo, že akcia sa mala udiať s mojim súhlasom, ale naopak vyvracia účasť štátnych orgánov.“

Ďalej vo svojej reakcii verí, že spomínaní policajti budú pokračovať v spolupráci s prokuratúrou, ako aj v dôkladné vyšetrenie celej kauzy:  „Pevne verím, že spomínaní dvaja policajti budú teraz spolupracovať s prokuratúrou, keďže tak z nepochopiteľných dôvodov neurobili už v minulosti. Veľmi mi záleží, aby bol tento prípad dôsledne vyšetrený a samozrejme som pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, ktorí jediní sú oprávnení prijímať závery.“

Na záver zdôrazňuje to, že na akcii sa nepodieľal on, ani „žiadne slovenské štátne orgány“. „Ak sa potvrdí, že bola zo strany Vietnamu zneužitá naša pohostinnosť, bude to mať tvrdú diplomatickú dohru,“ uzavrel exminister vnútra.

Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) akúkoľvek úmyselnú účasť Slovenska odmieta. Kauzu údajného únosu od 3. augusta tohto roka vyšetrujú slovenské orgány činné v trestnom konaní. Na prípade spolupracuje aj Generálna prokuratúra SR spoločne s nemeckými a českými kolegami.

Bugár vyzýva na policajné a nie na politické vyšetrovanie

Most-Híd vníma pozitívne, že po dôraznom posune v prípade úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej napredujú vyšetrovatelia aj v prípade únosu vietnamského občana. Ako povedal v utorok pre agentúru SITA predseda strany Most-Híd Béla Bugár, aj dnes tvrdí strana to isté ako v prípade vraždy.

„Politici musia nechať vyšetrovateľov, políciu a prokuratúru pracovať. To je dôležité a nie politické vyhlásenia. Pre nás je naďalej dôležité to, či na tejto akcii (únos Vietnamca, pozn. SITA) niektorý z našich štátnych orgánov spolupracoval vedome a aktívne. Ak to orgány činné v trestnom konaní potvrdia, strana Most-Híd vie, ako má konať,“ vyhlásil Bugár.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti