Kauza jedovatých vajec odhalila čudný biznis: Prečo ich pre Slovákov varia a šúpu v cudzine?

12.08.2017 | 07:27
  0
Táto otázka padla tento týždeň aj v Informačnej vojne.

Prešiel týždeň od vypuknutia škandálu s otrávenými vajíčkami a podozrivá zásielka pôvodom z Holandska sa našla aj u nás! Ak si myslíte, že vajcia z pochybných holandských chovov ľahko spoznáte podľa znaku NL na škrupine, mýlite sa. Vajíčka totiž boli už uvarené a olúpané. Nad týmto biznisom krúti hlavou aj odborník.

Podozrivé vajcia vo vákuovom balení objavili veterinárni inšpektori vo veľkosklade pre gastronomické prevádzky vo Vrbovom. Kým z Holandska dorazili na Slovensko, prešli cez troje hraníc. V Nemecku ich uvarili a ošúpali, v Rakúsku zabalili a potom priviezli k nám.

O šokujúcom spôsobe spracovania holandských vajec dovážaných na Slovensko informovalo naše ministerstvo pôdohospodárstva. Aj riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš ostal prekvapený: „Údajne je to bežná prax. Pýtam sa, či si na Slovensku nevieme uvariť a ošúpať vajíčka! Je to otázka na zariadenia spoločného stravovania. Naozaj potrebujú dodávky hotových uvarených vajec?“

Konateľ firmy z Vrbového sa pre médiá vyjadril, že nemá šaržu, ktorá mala byť kontaminovaná jedom fipronilom. Tvrdil, že vajíčka, ktoré im dodali, nie sú toxické, len po záruke.

Či skutočne obsahovali vajcia z tejto firmy nebezpečný fipronil, sa nedozvieme. Rakúsky dodávateľ ich musí stiahnuť zo Slovenska, takže naši inšpektori z nich vzorky neodobrali. „Pokiaľ jedna členská krajina nahlási potravinu do systému rýchleho varovania, prijímacia krajina nemá povinnosť analyzovať vzorky, len zabezpečiť opatrenia tak, aby nebolo ohrozené zdravie spotrebiteľa,“ vysvetlil Bíreš úradný postup.

Isté je len to, že uvarené vajcia boli určené do stravovacích zariadení. Mnohí naši výrobcovia vajíčkových šalátov, ruských vajec, bagiet či sendvičov si bežne takto uľahčujú prácu. No nie každý!

Marek Brojo z považskobystrickej firmy špecializovanej na studenú kuchyňu potvrdil, že aj im dodávatelia núkali vopred uvarené a ošúpané vajcia.

„Aby sme si to uľahčili, že aj ostatní výrobcovia to tak robia. Ale nebolo to pre nás vhodné, vajíčka boli na povrchu tvrdé a také si nemôžeme dovoliť použiť. Každý deň si dáme námahu uvariť čerstvé vajcia českého a slovenského pôvodu,“ zdôraznil pre Plus JEDEN DEŇ.

Ako dlho ľudia jedli otrávené vajcia?

Zakázaný fipronil sa dlhodobo používal v prípravku proti parazitom na holandských, belgických, nemeckých aj poľských farmách.

Ako dlho sa kontaminované vajíčka dovážali k nám, nevedno. „Na to musí dať odpoveď Európska komisia. Čakáme na jej stanovisko a kroky proti Belgicku a Holandsku, kde škandál vypukol,“ dodal šéf veterinárnej správy Jozef Bíreš.

Čakáme na rozbory v laboratóriu

Naši veterinárni inšpektori odobrali vzorky z vajec dovezených z Holandska, Nemecka, Luxemburska a ďalších krajín postihnutých škandálom. Podľa Bíreša ich vo veľkoskladoch a obchodoch nebolo veľa. V laboratoriách teraz prebiehajú vyšetrenia na prítomnosť zakázaného fipronilu. „Analyzujeme aj vzorky hydinového mäsa. Výsledky by mali byť do týždňa,“ prisľúbil.

V jedálni pôvod nezistíte

Slovenskí hydinári aj ministerstvo pôdohospodárstva tvrdia, že slovenské chovy sú kontrolované a domáce vajíčka sú bezpečné.  V obchode sa podľa znaku na škrupinke môžete rozhodnúť, či si vyberiete domáce vajcia s kódom SK, alebo české (CZ), poľské (PL) alebo holandské (NL).

No pôvod vajec v hotovom majonézovom šaláte alebo na tanieri v jedálni nezistíte. „Vyzývam všetkých slovenských spotrebiteľov, aby sa nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách a hoteloch pýtali na pôvod surovín,“ zdôraznila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Zdroj: pluska.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti