Katalánsko – vraj dôsledok snahy EÚ ničiť národné štáty

06.10.2017 | 11:40
  0
Možné odtrhnutie Katalánska od Španielska môže vyvolať rozšírenie snáh o nezávislosť medzi ostatnými členskými štátmi Európskej únie.

Spravodajskému portálu Sputnik to uviedol predseda nemeckej euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Bývalý britský diplomat si zas v rozhovore pre portál RT položil otázku, prečo Severoatlantická aliancia teraz nebombarduje Madrid.

“V dlhodobom časovom horizonte by to v Európe mohlo viesť k domino efektu, avšak nepredpokladám, že by sa niečo podobné mohlo stať v Nemecku v súvislosti s Bavorskom,” povedal v rozhovore predseda AfD Jörg Meuthen.

Euroskeptický politik zároveň vyjadril znepokojenie nad násilím španielskych bezpečnostných zložiek voči občanom, ktorí sa 1. októbra zúčastnili hlasovania o nezávislosti Katalánska. Represívne opatrenia prijaté vládou v Madride označil šéf Alternatívy pre Nemecko za “neprijateľné”.

Situáciu po katalánskom plebiscite rozoberal v rozhovore pre spravodajský portál RT aj bývalý britský diplomat William Mallinson. Ten uviedol, že dôvodom problému ohľadne krízy v Katalánsku je predovšetkým “obrovská veľkosť Európskej únie a globalizácia, ktorá spôsobujú pomalé ničenie národných štátov”.

Podkopávaním národného štátu sa podľa Mallinsona dosiahne to, že jeho “menšie časti to dokáže rozdráždiť”. Diplomat následne vykreslil paralelu medzi tým, čo sa v súčasnosti deje v Španielsku a udalosťami, keď v roku 1999 spustila Severoatlantická aliancia leteckú ofenzívu na srbskú metropolu Belehrad.

“Prečo teraz NATO 78 dní nebombarduje Madrid? Pretože je to veľmi podobná situácia,” položil si diplomat otázku v súvislosti s odtrhnutím Kosova od Srbska, ktorému predchádzalo bombardovanie bývalej Juhoslávie.

“Kosovo je súčasťou Srbska viac, ako je Katalánsko súčasťou Španielska. Pamätá sa tu na to, keď sa v stredoveku panovníci Ferdinand a Isabella snažili dať rozdrobené kúsky Španielska dohromady… Majme na pamäti, že Španielsko je zjednotený štát, ale je to konglomerát. Musíme tiež pamätať na nebezpečný reťazový účinok. Bude to podnecovať napríklad Baskov a, samozrejme aj iné časti Európy. Napríklad Valónsko v Belgicku, nehovoriac o Škótsku,” analyzoval situáciu William Mallinson.

Riešením by podľa jeho názoru bolo, keby sa španielsky premiér Rajoy pokúsil s predstaviteľmi Katalánska prijať dočasný kompromis a vyvinúť snahu zastaviť škodlivé účinky globalizácie a ničenia národných štátov.

Národné Noviny sa domnievajú, že práve súčasná direktívna politika Európskej únie, ktorá nezmyselne zasahuje do suverénnych rozhodnutí členských štátov, prispieva vo významnej miere k samodeštrukcii EÚ.  To, čo v skutočnosti súčasná Európa potrebuje, sú silné národné štáty, ktoré sa budú vzájomne ekonomicky a kultúrne obohacovať a spravovať svoje štátne záležitosti pre prospech vlastných obyvateľov.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti