Kasárne sa rozpadajú pred očami a ideme nakupovať stíhačky F-16, vraví generál Macko

20.07.2018 | 16:32
  0
Macko situáciu prirovnal k zaparkovanému Mercedesu pred rozpadnutým domom.

Modernizačné projekty a ich plnenie predbieha schválenie dôležitých strategických dokumentov, z ktorých majú nové armádne akvizície vychádzať.

Uviedol to pre agentúru SITA bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generál Pavel Macko, ktorý tiež zhodnotil obstaranie nových nadzvukových stíhačiek F-16 Block 70/72.

Podľa Macka sú F-16 špičkové stroje, u ktorých si však nie je istý, či nie sú zbytočným luxusom, ktorý si Slovenská republika nemôže dovoliť. Macko pre SITA povedal, že najskôr musí byť schválená bezpečnostná, obranná a vojenská stratégia v Národnej rade SR, pričom z nej majú vychádzať samotné armádne modernizačné projekty.

Spochybňuje spôsob obstarania

“Nemáme odobrenú bezpečnostnú a obrannú a vojenskú stratégiu parlamentom. V takom prípade neviem, z čoho vychádza modernizácia. Nespochybňujem potrebu nákupu novej techniky, ale spôsob jej obstarania,” povedal Macko.

“Taká záležitosť, akou sú nové stíhačky, si podľa mňa vyžaduje nielen verejnú diskusiu, ale aj akú-takú politickú zhodu, pretože sa rozprávame o období na ďalšie desiatky rokov. Preto to nemá byť rozhodnutie jednej politickej reprezentácie,” doplnil.

S typom nových lietadiel je Macko spokojný, podľa jeho slov sú najmodernejšie F-16 jednou z najkvalitnejších možností na trhu. Generálovi však chýba vysvetlenie rezortu obrany, prečo sa pre tento typ kompetentní rozhodli. Navyše má slovenská armáda podľa Macka aj pálčivejšie problémy.

Mercedes pred rozpadnutým domom

“F-16 sú skvelé stroje, o tom sa nemusíme vôbec rozprávať. Je to však istý luxus, pri ktorom neviem, či si ho Slovensko môže dovoliť. Je to ako keby bol pred rozpadnutým domom zaparkovaný Mercedes v limitovanom prevedení. Narážam na fakt, že vojaci nemajú topánky, kasárne sa nám rozpadávajú pred očami a ideme nakupovať techniku. Samozrejme, že ak by dali na výber letcovi, vyberie si to najlepšie, ale ak hovoríme o možnosti A, musíme spomenúť aj verziu B, alebo čo možnosť A v konečnom dôsledku prinesie,” povedal Macko.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti