Kardinál Duka: Čo si dovoľuje dnešná neomarxistická zberba, to si nedovolili ani nacisti a komunisti

29.05.2018 | 12:49
  0
Český duchovný sa vyjadril k hre o Ježišovi znásilňujúcom moslimku.

Arcibiskup Dominik Duka a právnik a exhajtman Michal Hašek sa na svojich facebookových profiloch vyjadrili k tomu, čo sa v sobotu odohralo na javisku Divadla Husa na provázku v Brne. Hnutie Slušní lidé tam prekazilo divadelné predstavenie, v ktorom okrem iného Ježiš znásilňuje moslimku.

„S vďačnosťou vnímam niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa v petícii postavili proti uvedeniu blasfemickej divadelnej hry v Brne. Vítam, že sa našli aj ľudia, ktorí sa odhodlali na čin, hru napadli na súde a žiadali jej odvolanie z programu divadla. Nakoniec treba vidieť, že niektorí z divákov dali najavo svoj nesúhlas so škandálnym obsahom aj pri samotnom predstavení, aj keď im to spôsobilo problémy. Uvedenie hry, navyše financovanej z verejných rozpočtov, ktorá uráža kresťanstvo, ale aj moslimov, nemá nič spoločné so slobodou umeleckého prejavu. Ide o obyčajné zneužitie slobody, neúctu a bezohľadnosť k cíteniu iných,“ poznamenal vo svojom príspevku Duka.

„Posol Lásky – Ježiš Kristus je tu ako alegória našej civilizácie vykreslený ako násilník – a islam, v skutočnosti až do 19. storočia násilne okupujúci Európu, v hre vystupuje ako znásilnené dievča. Znásilnená je naopak naša spoločnosť, viera v slobodu a vzájomnú toleranciu, pretože to, čo si k viere a náboženstvu dovoľuje dnešná neomarxistická zberba, to si nedovolila ani totalitná nacistická či komunistická ideológia. Kedysi som podobné ,kúsky‘ označil za hnus a za svojimi slovami si stojím, hoci len môj úrad mi bráni v použití výstižnejšieho slova,“ dodal Duka.

K jeho komentáru sa vyjadril aj člen brnianskeho zastupiteľstva za hnutie Žít Brno Martin Freund. „Kardinál Duka svojím komentárom k sobote otvorenou podporou fašistov a verbálne hrubým útokom na ľudí iného zmýšľania, než vyznáva on (používajúc sprofanovaný tupý výraz ,neomarxisti‘), prekročil už všetky medze, v ktorých sa dalo o najvyššom predstaviteľovi katolíckej cirkvi u nás premýšľať, že je dajme tomu kontroverzný, občas povie nejakú hlúposť, ale tak nejako rešpektovať, že nie vždy sa na pražskom stolci zadarí,“ podotkol Freund.

„Som rád, že tento človek nenavštívil oslavy výročia založenia republiky v Brne, a miera hanby, ktorú svojej cirkvi vytvára, na ňu padá ako na celok. Kým ju bude u nás reprezentovať tento človek, nemožno si ju úplne vážiť, ako si nemožno vážiť inštitúciu, ktorej najvyšší predstaviteľ podporuje tie najtemnejšie prúdy našej spoločnosti. Pred tým nemožno uhýbať a katolíkom u nás treba neustále pripomínať, že toto ani náhodou nie je v poriadku a že je to aj ich hanba,“ dodal.

Exhajtman Juhomoravského kraja a súčasný advokátsky koncipient Michal Hašek sa vyjadril k zneucteniu českej národnej vlajky, ku ktorému počas hry došlo. „Myslíte si, že by sa v USA mohol niekto takto zachovať k štátnej vlajke, jednému zo symbolov krajiny? A u nás, ešte k tomu v roku 100. výročia vzniku československého štátu? A toto obhajuje riaditeľ divadla ako umeleckú slobodu? A kolegovia miestni aj regionálni politici mlčia? Sorry jako, za dotáciu na toto na krajskom zastupiteľstve ruku fakt nezdvihnem. Táto úchylnosť už nemá podľa mňa s umením nič spoločné. Zhanobenie štátnej vlajky,“ poznamenal Hašek a pokračoval.

„Tej vlajky, pod ktorou a za ktorú umierali desaťtisíce vojakov a vlastencov, ktorá viala nad námestiami naprieč našou krajinou vždy, keď sa písala národná história – 1938, 1939, 1945, 1968 aj 1989. Fakt to máme len tak prehltnúť? Nie som žiadny fašista, ale s takým umením nech ide pán Glaser niekam...“ dodal.

Zdroj: parlamentnelisty.sk

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti