Juncker v Bielom dome: Únia a USA sú spojenci, nie nepriatelia

26.07.2018 | 11:47
  0
Šéf Európskej komisie počas stretnutia s Donaldom Trumpom vyzdvihol dôležitosť obchodných rokovaní.

Európska únia a Spojené štáty sú partneri a spojenci, nie nepriatelia, a preto musia spolupracovať, povedal v úvode obchodných rokovaní medzi týmito dvoma veľkými ekonomikami predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

Podľa agentúry AP sa tak vyjadril v stredu na stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vo Washingtone.

Juncker počas stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu zdôrazňoval dôležitosť obchodných rokovaní. Trumpovi navrhol, aby obe strany prediskutovali "zníženie ciel" namiesto ich zvyšovania.

Trump pripomenul, že oba kontinenty spoločne vytvárajú viac ako 50 percent svetového obchodu. Trump sa podľa vlastných slov teší na spravodlivú obchodnú dohodu s EÚ a dúfa, že sa lídrom niečo podarí vypracovať. Dodal, že by uprednostnil, keby neexistovali žiadne clá ani bariéry.

Ťažiskom rozhovorov dvojice politikov v Bielom dome boli transatlantické obchodné a hospodárske vzťahy. Témami boli aj boj proti terorizmu, zahraničná a bezpečnostná politika či energetická bezpečnosť. Junckera sprevádzala komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová.

Ako dodala agentúra AP, Trump pohrozil uvalením ciel na dovoz áut, na čo Európania reagovali možnosťou odvetne zaviesť clá na americký tovar.

Rokovanie Junckera a Trumpa predčilo očakávania

Stredajšie rokovania amerického prezidenta Donalda Trumpa a predsedu Európskej komisie Jean-Claudea Junckera o obchodovaní medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou predčilo všetky očakávania. Pri návšteve Soulu to vyhlásil nemecký minister zahraničia Heiko Maas, podľa ktorého EÚ získala čas. Maas tiež povedal, že vzhľadom na stredajšiu debatu Junckera a Trumpa, viac verí v možnosť uzatvoriť konečnú dohodu.

„Nie je to výsledok, ktorý chceme, ale pozitívny výsledok celej diskusie medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi o voľnom obchode alebo o protekcionizme, sa stal pravdepodobnejší než predtým,“ komentoval Maas rokovanie medzi Washingtonom a Bruselom o budúcnosti vzájomného obchodovania.

Maas tiež vyhlásil, že v stredu sa ukázalo, že keď je Európa jednotná a nenechá sa rozdeliť, potom má jej slovo váhu. „Povedal som, že odpoveď na America First (Amerika na prvom mieste, Trumpovo heslo) môže byť len Europe United (Jednotná Európa). A schôdzka (Trumpa a Junckera) to dokázala,“ dodal.

Zdroj: hnonline.sk / ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti