Juncker podporuje Kurza v otázke utečencov

07.06.2018 | 11:32
  0
Kľúčová je pritom podľa neho otázka ochrany vonkajšej hranice Európskej únie.

V Bruseli s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom rokoval v stredu šéf rakúskej vlády Sebastian Kurz. Podľa kancelára občania európskych krajín očakávajú od EÚ, že dokáže zaistiť stabilitu a poriadok a to aj v súvislosti s migračnou krízou.

Rakúsko, ktoré sa od začiatku júla stane predsedníckou krajinou únie, pokladá bezpečnosť a migračnú problematiku za jednu z priorít svojho polročného pôsobenia v čele EÚ, píše Salzburg24.

Krajiny Európskej únie sa už dva roky nedokážu zhodnúť na reforme azylového konania v EÚ. Naposledy pondelkové rokovania ministrov vnútra 28 ukázalo pretrvávajúce hlboké rozpory medzi štátmi predovšetkým kvôli možnému mechanizmu prerozdeľovania žiadateľov o azyl v prípade krízy, ktorý odmietajú napríklad Maďarsko, ČR či ďalšie krajiny zo stredu a východu EÚ. Tiež Rakúsko má ku kvótam rezervovaný postoj. Terajšia podoba kompromisu sa ale nepáčila ani Taliansku, ktorá naopak na prerozdeľovaní trvá.

Vec tak dostanú na stôl šéfovia štátov a vlád EÚ na summite koncom mesiaca. Ako na tlačovej konferencii s Kurzom poznamenal šéf komisie Juncker, je potreba s vecou konečne pohnúť. Kľúčová je pritom podľa neho otázka ochrany vonkajšej hranice Európskej únie.

“Ak summit nenájde riešenie, budeme vec preberať ďalej. A zvolávame na 20. septembra stretnutie šéfov štátov a vlád do Salzburgu, kde o tom budeme tiež hovoriť,” vyhlásil Kurz. Aj podľa neho je nutné predovšetkým dohovoriť zlepšenie ochrany vonkajšej hranice. “O kvótach budú zložité rokovania, to je mi jasné. Ale u iných vecí panuje zhoda, čo je príležitosť, ktorej by sme sa mali chopiť,” povedal rakúsky kancelár.

Pripomenul napríklad posilnenie financií aj mandátu európskej pobrežnej a pohraničnej stráže či snahy o čo najväčšie obmedzenia migračných prúdov ešte pred tým, než sa priblíži k Európe. “Nie sú len vnútorné hranice, ale je tiež vonkajšia hranica, ktorá musí byť správnym spôsobom chránená,” dodal Kurz.

Zdroj: eurorespekt.sk / salzburg24.at


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti