Juncker je kritizovaný za snahu udržiavať s Ruskom dobré vzťahy

21.03.2018 | 11:05
  0
Gratulačný list predsedu Európskej komisie novozvolenému ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi vyvolal pobúrenie v radoch európskych politikov.

Pre niektorých komentátorov a politikov, ktorí by chceli potrestať Rusko za údajné otrávenie bývalého špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Júlie, bola výzva šéfe Eurokomisie príliš veľkým sústom. Jean-Claude Juncker vo svojom zdvorilostnom liste adresovanom šéfovi Kremľa zagratuloval k jeho opätovnému zvoleniu a zároveň apeloval na potrebu udržiavať pozitívne vzťahy medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou.

„Vždy som tvrdil, že pozitívne vzťahy medzi EÚ a Ruskom sú kľúčové pre bezpečnosť nášho kontinentu. Naším cieľom by malo byť obnovenie celoeurópskeho bezpečnostného poriadku. Dúfam, že počas Vášho štvrtého funkčného obdobia sa budete usilovať o tento cieľ. Ja budem vždy partnerom v tomto úsilí,“ uviedol v liste Juncker.

Z Veľkej Británii však na adresu Ruska zaznievali ostré slová ešte pred incidentom v Salisbury. V súvislosti s prípadom otravy bola solidarita so Spojeným kráľovstvom vyjadrená aj zo strany Európskej únie. Niektorí však majú na udalosť podobný názor ako predseda britských labouristov Jeremy Corbyn, ktorý upozornil, že vina voči Moskve bola vznesená ešte pred tým, ako by boli zverejnené konkrétne dôkazy.

Britská konzervatívna poslankyňa Sarah Wollaston označila Junckerov list ako hanebný. Objektivitu však dali bokom aj niektorí novinári, ktorí pri tejto príležitosti poukázali na správnosť rozhodnutia Británie, odísť z eurobloku.

Jednota Európskej únie ohľadne prístupu k Rusku bola naštrbená aj reakciou hlavného vyjednávača Európskeho parlamentu pre Brexit - Guya Verhofstadta.

„Nie je čas na blahoželanie. Vždy bude potreba viesť dialóg s Ruskom, ale užšie vzťahy musia byť podmienené dodržiavaním medzinárodného poriadku a základných hodnôt,“ uviedol belgický politik.

Vladimírovi Putinovi zagratuloval v utorok aj americký prezident Donald Trump. Blahoželanie vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti