Johnson znovu spochybnil angažovanosť Moskvy v britských voľbách

22.11.2017 | 12:06
  0
Jedným dychom však dodal, že Rusko chce podkopať britské inštitúcie

Minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Boris Johnson pred poslancami britského parlamentu opätovne pripustil neexistenciu dôkazov, že by sa Rusko pokúšalo zasahovať do britských volieb. Jeho poznámky prichádzajú po tom, ako premiérka Theresa Mayová bola taktiež prinútená odmietnuť tvrdenia, že Rusko zasahovalo do referenda o Brexite.

Napriek tomu, táto otázka aj naďalej rezonuje v britskom parlamente.

"Nevideli sme žiaden dôkaz o tom, že by ktorákoľvek krajina úspešne zasahovala do nášho silného volebného systému," vyhlásil Johnson 21. novembra v Dolnej snemovni parlamentu Spojeného kráľovstva. Poznamenal však, že Rusko snaží sa "podkopať britské inštitúcie využitím dezinformáciií na dosiahnutie svojich cieľov vrátane sociálnych médií". Podľa neho najlepším prostriedkom ako podobným záležitostiam zabrániť, je slobodná otvorená tlač a dostupné médiá".

Minister upozornil, že Mayovej obvinenia z ruských zásahov do volieb sa netýkali Veľkej Británie. "V tomto sa vyjadrila jasne," dodal Johnson.

Premiérka sa minulý týždeň počas banketu primátora britskej metropoly vo svojom prejave zmienila, že Rusko ovplyvňuje voľby v európskych štátoch, uskutočňuje hackerské útoky na západné vládne inštitúcie a šíri falošné správy. Neskôr však priznala, že uvedená situácia sa netýka Spojeného kráľovstva.

Špekulácie o všadeprítomnom Rusku v procese volieb začali naberať na obrátkach v čase prezidentskej kampane v Spojených štátoch. Neskôr si túto rétoriku osvojili aj predstavitelia viacerých štátov v Európe. Atmosféru v týchto mantineloch živia zároveň západné médiá.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil podobné tvrdenia za smiešne a zdôraznil, že neexistuje žiaden dôkaz o tom, že Rusko sa zapojilo do akýchkoľvek externých volebných procesov.


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti