Jimmy Carter: USA sú oligarchia, nie demokracia

14.09.2017 | 07:32
  0
Bývalý americký prezident Jimmy Carter vyhlásil, že Spojené štáty fungujú viac ako “oligarchia než demokracia”.

Kritike podrobil aj Trumpov prístup k riešeniu izraelsko-palestínskej otázky a narastajúce napätie so Severnou Kóreou.

Na podujatí pod názvom “Rozhovory s Carterom”, ktoré jeho nadácia zorganizovala vo svojom sídle v Atlante, sa americký exprezident vyjadril, že peniaze v politike urobili zo Spojených štátov miesto demokracie oligarchiu – systém v ktorom vládne úzka skupina bohatých ľudí.

Podobné vyhlásenia mal Jimmy Carter už v minulosti. V roku 2015 dokonca dve hlavné politické strany v Amerike – Republikánov a Demokratov – označil ako “práčku peňazí”, čo podľa jeho slov “rozvrátilo politický systém” v krajine.

“Teraz tu funguje len oligarchia a neobmedzená politická korupcia je základom získavania nominácie na prezidenta alebo jeho zvolenia,” povedal bývalý šéf Bieleho domu v roku 2015 pre Huffington Post. Dôvodom tohto vyhlásenia bol rozsudok amerického Najvyššieho súdu z roku 2010, ktorý povolil, aby korporácie mohli poskytnúť politickým kandidátom neobmedzené množstvo peňazí. “Je to najhúpejšie rozhodnutie, aké tento súd urobil,” uviedol vtedy Carter.

V súvislosti so súčasnou eskaláciou napätia medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou povedal, že “prvá vec, ktorú by som urobil, je zaobchádzať so Severokórejčanmi s úctou”.

Americký prezident Donald Trump, by miesto vyhrážok Pchjongjangu mal podľa jeho názoru, so Severnou Kóreou otvorene hovoriť.

“Viem, čo Severokórejčania chcú. Chcú stabilnú zmluvu, ktorá Severnej Kórei zaručí, že Spojené štáty na nich nezaútočia, ani nijakým iným spôsobom im neublížia, pokiaľ nezaútočia na jedného zo svojich susedov,” povedal americký exprezident. Dodal však, že Washington to ale odmietol.

“Udržujte mier, presadzujte ľudské práva a hovorte pravdu,” odkázal svojmu nástupcovi v kresle amerického prezidenta.

Ohľadne izraelsko-palestínskej otázky vyjadril Jimmy Carter pochybnosť, že Donald Trump “alebo členovia jeho rodiny dosiahnu pokrok” vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínou. Skritizoval tiež predstaviteľov oboch štátov za ich neflexibilný prístup. Izraelský premiér Benjamin Netanyahu podľa jeho názoru, nemá žiaden záujem riešiť izraelsko-palestínsky problém cestou dvoch samostatných štátov.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti