Jeffrey Sachs: Zahraničná politika USA sa zasekla v 20. storočí

22.06.2017 | 05:56
  0
Namiesto budovania globálnej ekonomiky a riešenia problémov ako sú napríklad klimatické zmeny, vedú Spojené štáty vojny a udržiavajú po celom svete svoje vojenské základne, čím pokračujú vo svojej politike studenej vojny.

Uviedol vo svojom rozhovore pre spravodajský kanál RT americký ekonóm a profesor na Kolumbijskej univerzite Jeffrey Sachs.

Svet podľa jeho názoru premeškal príležitosť vybudovať jednotné a globálne hospodárstvo, nakoľko Spojené štáty si po rozpade Sovietskeho zväzu zachovali mentalitu z čias studenej vojny a pokračujú vo svojom boji proti Rusku.

“Západ aj Sovietsky zväz – Rusko urobili veľké chyby už pred štvrťstoročím, keď nenašli cestu ku konštruktívnejšej integrácii ekonomík,” povedal Sachs. Pripomenul tiež, že súčasné hranice NATO sa posúvajú o “niekoľko stoviek kilometrov na východ, čím sú porušované idey vtedajšieho ruského lídra Gorbačova”. Profesor ekonómie vyzdvihol potrebu snahy o “dosiahnutie jednotnej ekonomiky, od Severného mora a Atlantiku cez Tichý oceán až po Vladivostok”.

Sachs sa domnieva, že snahy Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie tiahnuť smerom k ruským hraniciam, vytvárajú súčasný neporiadok vo svete.

“Znova sme začali s rozdeľovaním. Možno niekto chápe to, že východná Európa sa bojí ruského medveďa, avšak NATO sa stále tlačí bližšie k ruským hraniaciam – napríklad naposledy Čierna Hora. Avšak pravdepodobne najstrašenejšie bolo, keď Spojené štáty začali presadzovať členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii.” Podľa Sachsa  to bola posledná kvapka, ktorá viedla k narušeniu vzťahov s Ruskom. Profesor si myslí, že táto situácia je pre svet nebezpečná.

Vyjadril sa tiež, že svojho času možno boli snahy Spojených štátov stať sa “svetovým policajtom” na začiatku studenej vojny opodstatnené, ale s rozpadom Sovietskeho zväzu podľa neho stratili zmysel. Ako dodal, Amerika sa týmto zahraničnopolitickým rámcom zasekla v 50-tych rokoch minulého storočia.

“S príchodom Gorbačova a koncom studenej vojny sme sa mali vrátiť domov, zavrieť tieto základne a sústrediť sa na problémy, ktoré máme v Spojených štátoch – napríklad klimatické zmeny. My sme však pokračovali v budovaní vojenských základní a na Blízkom východe sme spustili niekoľko vojen, ktoré boli katastrofálne,” povedal v interview Sachs. “Teraz žijeme v nejakom anachronizme. V 21. storočí fungujeme v zahraničnopolitickom rámci 20. storočia, čo podľa môjho názoru nedáva zmysel.”

Dodal tiež, že Spojené štáty, ako aj ďalší globálni hráči, by mali vojny a antagonizmus zanechať a sústredenie by malo byť zamerané na riešenie globálnych problémov.

“Celý svet podpísal parížsku dohodu o klimatických zmenách a prihlásil sa k agende OSN 2030 s cieľom trvalo udržateľného rozvoja. Bohužiaľ, v Spojených štátoch máme za ostatné generácie najhoršie vedenie,” uzatvoril rozhovor americký ekonóm.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti