Je za tým Mosad, píšu sýrske médiá o strojcoch atentátu na šéfa vojenského výskumného ústavu

06.08.2018 | 11:48
  0
Azíz Asbar zahynul v noci na nedeľu pri výbuchu svojho auta vo vidieckej oblasti provincie Hamá.

Z bombového útoku, pri ktorom prišiel o život jeden zo šéfov sýrskeho vojenského vedeckovýskumného strediska CERS, obvinili sýrske médiá izraelskú tajnú službu Mosad. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál i24news.

Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman tieto obvinenia rozhodne poprel a vyhlásil, že na Blízkom východe dochádza k stovkám explózií a vyrovnávaniu si účtov a „zakaždým sa nás pokúšajú obviniť. Neberieme to preto vážne“.

Azíz Asbar, riaditeľ CERS so sídlom v meste Masjáf neďaleko mesta Hamá v stredozápadnej Sýrii, zahynul v noci na nedeľu pri výbuchu svojho auta vo vidieckej oblasti provincie Hamá. Podľa informácií médií sa stal terčom atentátu.

Západné krajiny predpokladajú, že CERS je súčasťou programu sýrskej vlády na vývoj chemických zbraní. Asbar bol považovaný za človeka blízkeho prezidentovi Bašárovi Asadovi. V CERS viedol jedno z oddelení, ktoré sa venovalo vývoju a výskumu balistických rakiet a raketovému programu v Sýrii.

Zapojil sa aj do programu vývoja iránskych balistických striel Fátih a pracoval na vývoji rakiet s dlhým a stredným doletom.

K útoku sa následne prihlásila sýrska islamistická povstalecká skupina Prápory abú Amáru, napojená na alianciu Haját Tahrír aš-Šám. Podľa vyhlásenia militantov práve oni „nastražili výbušné zariadenie“, ktoré zabilo riaditeľa CERS.

Incident potvrdila aj mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).
Panarabská televízia al-Arabíja pripomenula, že Izrael už na CERS zaútočil dvakrát, aby takto maril vojenské aktivity Iránu, ktorých dejiskom je CERS údajne už niekoľko rokov. K poslednému útoku na túto oblasť došlo 22. júla.

Zdroj: pravda.sk / i24news.tv


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti