Izrael podnikol v Sýrii najväčší útok, zničil sklady zbraní aj centrá iránskej rozviedky

10.05.2018 | 12:25
  0
Sýrske štátne médiá informovali, že sýrska protivzdušná obrana izraelské rakety zneškodnila.

Izraelské ozbrojené sily oznámili, že vo štvrtok zaútočili na desiatky iránskych cieľov v Sýrii. Podľa ministra obrany Avigdora Liebermana pritom armáda zničila „takmer všetky“ miesta iránskej infraštruktúry v krajine.

Stalo sa tak v reakcii na raketové útoky na izraelské vojenské pozície v Golanských výšinách zo strany iránskej Revolučnej gardy. Bola to doteraz najvážnejšia vojenská konfrontácia medzi Izraelom a Iránom a najväčší izraelský útok v Sýrii od vojny v roku 1973, píše agentúra AP.

Armáda uviedla, že medzi cieľmi jej útokov boli sklad zbraní, miesta týkajúce sa zásobovania vojakov a centrá rozviedky, ktoré používajú elitné iránske sily v Sýrii. Okrem toho tiež počas náletov podľa jej slov zničila niekoľko sýrskych systémov protivzdušnej obrany po tom, ako sa ocitla pod ťažkou paľbou. Žiadne z izraelských lietadiel paľba nezasiahla. O možných iránskych obetiach zatiaľ nie je nič známe.

Zo sýrskeho hlavného mesta Damask, kde bolo počuť streľbu zo systémov protivzdušnej obrany v priebehu noci, hlásia výbuchy, ktoré otriasli mestom pred svitaním. Štátna agentúra SANA citovala nemenovaného vojenského predstaviteľa, ktorý uviedol, že izraelské rakety zasiahli pozície protivzdušnej obrany, radarové stanice a sklad zbraní. Dodal však, že väčšinu prichádzajúcich rakiet zneškodnili.

Sýrske štátne médiá informovali, že sýrska protivzdušná obrana vo štvrtok ráno zneškodnila „nepriateľské izraelské rakety“, ktoré vystrelil ponad juhozápadný Damask. Podľa sýrskych aktivistov izraelské nálety zasiahli ciele blízko Damasku. Štátna televízia Al-Ichbaríja informovala, že Izrael zaútočil na vojenské ciele v južnej provincii Suvajdá, vrátane leteckej základne, a pri meste Homs v centrálnej Sýrii. Podľa televízie ozbrojené sily útokom zabránili.

Izraelská armáda vo štvrtok nadránom informovala, že iránske sily v Sýrii vystrelili rakety na jej pozície v Golanských výšinách. Ako uviedla, iránska Revolučná garda vystrelila okolo 20 rakiet, z ktorých niektoré izraelské ozbrojené sily zneškodnili. Ostatné strely podľa hovorcu armády Jonathana Conricusa netrafili svoj cieľ. Incident si nevyžiadal obete.

Iránski predstavitelia tvrdenia Izraela nekomentovali. Médiá v Iráne informovali o útoku na Golanské výšiny a následných útokoch v Sýrii, odvolávali sa ale na zahraničné médiá.

Izraelská armáda v utorok nariadila v Golanských výšinách pohotovosť a otvorenie protibombových krytov v dôsledku „nezvyklej aktivity iránskych bezpečnostných síl v Sýrii“. Irán totiž prisľúbil odvetu za údajné izraelské útoky na iránske pozície v Sýrii. V utorok večer sýrske štátne médiá informovali o izraelskom útoku na vojenskú základňu pri Damasku.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva, rakety zasiahli skladiská a raketomety, ktoré pravdepodobne patrili iránskej Revolučnej garde, pričom zabili 15 ľudí. Osem z nich boli Iránci.

Irán je spojencom Sýrie a do krajiny vyslal stovky svojich vojakov. Na strane sýrskej armády tiež bojujú tisícky bojovníkov trénovaných a financovaných Iránom, najmä z libanonského hnutia Hizballáh, ale aj z Iraku, Afganistanu a Jemenu.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti