Izrael dodáva v Sýrii zbrane siedmym povstaleckým skupinám

01.03.2018 | 11:58
  0
Zámerom Tel Avivu je, aby sýrsky konflikt trval čo najdlhšie.

zraelský denník Haaretz minulý týždeň informoval, že Izrael teraz vyzbrojuje najmenej sedem povstaleckých skupín nachádzajúcich sa v Golanských výšinách, ktoré "dostávajú zbrane a muníciu z Izraela spolu s peniazmi na nákup dodatočnej výzbroje".

Zmienené skupiny taktiež uvádzajú zvýšenú pomoc zo strany židovského štátu. Deje sa tak v čase, keď napríklad Jordánsko a USA, ktoré znižujú intenzitu ozbrojovacích operácií v Sýrii. Haaretz uviedol, že „Trumpova vláda v januári uzatvorila operačnú centrálu, ktorú CIA prevádzkovala v jordánskom hlavnom meste Ammán a ktorá koordinovalo pomoc rebelom v južnej Sýrii. Výsledkom bolo, že desiatky tisíc povstalcov tak prišlo o pravidelnú ekonomickú podporu zo strany Spojených štátov.

Ako sa zdá, izraelský má dva cieľe. Prvým je udržať iránske ozbrojené sily a Hizballáh, ktorí sú spojencami sýrskeho režimu - ďaleko od Golanských výšin. Najrýchlejší spôsob, ako to zabezpečiť, je existencia ozbrojenej opozície.

Za druhé, izraelský program zameraný na šírenie zbraní je zameraný na podporu oficiálneho strategického cieľa v regióne. aby „obe strany vykrvácali“, v snahe predĺžiť vojnu. Oslabenie Sýrie a jej spojencov - libanonského Hizballáhu a Iránu je dôležitým cieľom pre Izrael a jeho hlavného spojenca - Spojené štáty.

Zdroj: middleeastmonitor.com / haaretz.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti