Islamisti v Sýrii po sebe zanechali 40 ton chemických zbraní

21.03.2018 | 16:09
  0
Moskva v súvislosti s otravou bývalého ruského agenta uviedla, že Západ je pripravený použiť všetky dostupné prostriedky na diskreditáciu Ruska.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo informáciu, že na území Sýrie - v oblastiach oslobodených od militantov, boli nájdené zariadenia na výrobu chemických zbraní. Ustupujúci islamskí teroristi po sebe zanechali približne 40 ton chemických zbraní.

„Sýrske ministerstvo zahraničných vecí poukázalo na to, že na území oslobodených od teroristov bolo nájdených viac ako 40 ton jedovatých látok," uviedol v stredu Igor Kirillov, veliteľ ruských bezpečnostných síl zameraných na jadrovú, biologickú a chemickú ochranu.

Ruský predstaviteľ ohľadne prípadu otrávenia Sergeja Skripaľa na tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že Západ v svojich zámeroch neustúpi a je pripravený použiť všetky dostupné prostriedky na diskreditáciu Ruska. Jedným z príkladov je aj vlaňajší chemický útok v sýrskom meste Chán Šajchún.

Armádny veliteľ v tejto súvislosti kritizoval medzinárodné orgány za to, že odmietli spolupracovať s Damaskom pri vyšetrovaní údajných chemických útokov v krajine.

Údajné použitie chemických zbraní v sýrskom meste Chán Šajchún, ktoré sa nachádza v provincii Idlib sa odohral 4. apríla 2017 v oblasti kontrolovanej teroristickou skupinou Front Al-Nusra. Západ tvrdí, že pri útokoch sýrskou armádou bolo za použitia sarínu zabitých približne 100 civilistov. Washington vo svojej reakcii na incident vypálil 59 rakiet Tomahawk, ktoré smerovali na leteckú základňu Šajrát. Sýria zodpovednosť za útok odmietla.

V rámci dohody medzi Ruskom a USA z roku 2013 bolo potvrdené, že Damask zničil svoje zásoby sarínu. Rusko poukázalo na to, že sa neuskutočnilo dôsledné nestranné vyšetrovanie tohto incidentu. Navyše experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) odmietli navštíviť Chán Šajchún. Moskva sa domnieva, že útok mohol byť zinscenovaný.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti