Islam je naším problémom, vyhlásil starosta francúzskeho mesta Béziers

07.05.2018 | 19:00
  0
Lokálny politik kritizoval vládnu politiku pri riešení problému s utečencami.

Starosta juhofrancúzskeho mesta Béziers - Robert Menard, ktorý je spojencom antimigračnej a euroskeptickej strany Národný front Marine Le Penovej vyhlásil, že iniciatíva vlády zameraná na zníženie chudoby vo francúzskych mestách nedokázala identifikovať dôvody problémov súvisiacich s touto otázkou.

Menard pri tejto príležitosti poukázal na to, že snahy vládneho kabinetu sú len kozmetickou úpravou. Pripomenul, že ani poskytnutie 130 miliónov eur na riešenie problému s ubytovaním utečenecov túto otázku nevyriešilo a situácia sa nezlepšila.

Účastník debaty v programe francúzskej televízie vyhlásil, že po vyriešení ubytovania je teraz potrebné zamerať pozornosť na vytváranie pracovných príležitostí pre migrantov. Menard mu však oponoval tým, že problémom je vo všeobecnosti islam a hosťa relácie vyzval, aby sa prišiel pozrieť do oblastí, kde moslimskí imigranti v súčasnosti žijú.

„Kde teraz bývate? Choďte sa pozrieť do týchto štvrtí a sami uvidíte,“ uviedol lokálny politik.

Správa, ktorú vypracoval bývalý francúzsky minister Jean-Louis Borloo, odporúča 19 sociálnych a ekonomických programov, ktoré by pomohli najviac postihnutým francúzskym mestám, kde žijú prisťahovalci. Dokument bol zverejnený ako odpoveď francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na rastúce obavy zo sociálneho a ekonomického napätia v krajine. Menard však upozornil na to, že 60-stránková správa sa nezmieňuje o islame.

Starosta francúzskeho mesta sa dlhodobo vyjadruje ako silný odporca migrácie. V októbri roku 2016 nechal vo svojom meste vylepiť plagáty, kde upozornil, že štát bol tým, kto do Béziers migrantov dotiahol.

„Urobím všetko pre to, aby som znemožnil migrantom usadiť sa tu,“ povedal v jednom rozhovore Menard. V apríli minulého roku mu francúzske úrady udelili pokutu 2000 eur za údajné podnecovanie nenávisti voči moslimom. Pravicový politik sa totiž sťažoval, že vo francúzskych školách je až príliš veľa moslimských detí.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti