Iránske Revolučné gardy potvrdili, že sa im podarilo prekaziť pokus o prevrat

07.01.2018 | 13:34
  0
Bezpečnostné zložky skoncovali so sériou protivládnych demonštrácií, ktoré boli podnecované zvonku.

„Iránski občania spolu s desiatkami tisíc členov milície Basídž, polície a spravodajských zložiek narušili reťazec nepokojov, ktorý vytvorili Spojené štáty, Británia, sionistický režim (Izrael), Saudská Arábia, a tiež pokryteckí mudžahedíi a monarchisti,“ uvádza sa s stanovisku.

Iránsky generál Muhammad Ali Džafárí, ktorý Revolučným gardám velí, už v stredu vyhlásil, že islamskej republike sa protištátnu vzburu podarilo ukončiť.

Podľa spravodajskej agentúry Press TV boli organizátori protestov identifikovaní a následne zatknutí. Vačšina zatknutých demonštrantov bola prepustená na kauciu.

Iránsky parlament sa v nedeľu zišiel na schôdzi za zavretými dverami, na ktorej poslanci diskutovali o bezpečnostnej situácii v krajine s predstaviteľmi ministerstva vnútra, tajnej služby, iránskym policajným prezidentom a zástupcom veliteľa Revolučných gárd.

Protesty ohľadne ekonomickej situácie v krajine vypukli 28. decembra v druhom najväčšom iránskom meste Mašad a rýchlo sa rozšírili aj do iných miest, vrátane metropoly Teherán.

Podľa médií prišlo počas nepokojov o život 20 ľudí. Revolučné gardy uviedli, že celkový počet demonštrantov v štáte nepresiahol 15-tisíc ľudí. V sobotu sa potom v celom Iráne konali demonštrácie na podporu tamojšej vlády.

Teherán vyhlásil, že ľudia majú právo demonštrovať pokojným spôsobom. Poukázal však pri tom na to, že za nepokojmi stoja cudzie mocnosti. Iránsky duchovný vodcu ajatolláh Alí Chameneí sa pri tejto príležitosti vyjadril, že nepriatelia Iránu v snahe vyvolať v krajine problémy „využívajú peniaze, zbrane, politiku a bezpečnostný aparát“.

Iránsky generálny prokurátor Muhammad Džafar Montazeri vo štvrtok obvinil americkú CIA  zo spoluúčasti na nepokojoch. Podľa jeho názoru, svoju úlohu tu zohrávali aj izraelský Mossad  a Saudská Arábia.

Podporu demonštrantom už pred tým vyjadrili americký prezident Donald Trump a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Moskva však vyjadrila ostrú kritiku za reakciu Washingtonu na vnútropolitickú situáciu v Iráne.  Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov v piatok skritizoval Spojené štáty za ich snahu zvolať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. USA zároveň obvinil z toho, že „pokračujú vo svojej politike otvoreného, ale aj skrytého zasahovania do záležitostí iných štátov“.

„Pod zámienkou obáv z porušovania ľudských práva a demokracie nehanebne útočia na suverenitu iných národov,“ uzavrel Rjabkov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti