Irán tvrdí, že sankcie USA posilnia ekonomické väzby s Ruskom

17.05.2018 | 12:25
  0
Obchodovať s Teheránom chce okrem Ruska aj Európska únia.

Irán má v úmysle posilniť ekonomické vzťahy s Ruskom. Možnosť opätovného uvalenia amerických sankcií tieto väzby posilní.

„Predchádzajúce dohody nielenže zostanú v platnosti, ale príde k podpísaniu aj nových zmlúv,“ pre tlačovú agentúru RIA Novosti to povedal predseda iránskeho Výboru pre hospodárske záležitosti Mohammad Réza Pour Ebrahimi. Ako dodal, reštrikcie zo strany Spojených štátov nebudú mať na uvedené zmluvy vplyv.

„Jedným z najdôležitejších odvetví je ropa, plyn a energia. Je množstvo priaznivých znamení na dosiahnutie novej dohody. Pred niekoľkými dňami sa v Moskve stretli námestníci ministrov energetiky Ruska a Iránu a dúfame, že dosiahneme dohodu,“ dodal iránsky predstaviteľ.

Washington po tom, ako Spojené štáty vystúpili z jadrovej dohody s Iránom uviedol, že európskym spoločnostiam dáva šesť mesiacov na ukončenie svojich investícií v Iráne s tým, že európske firmy by mali prestať aj s uzatváraním nových zmlúv. V opačnom prípade budú rovnako čeliť americkýcm sankciám. Rusko už oznámilo, že v dohode o jadrovom programe s Iránom bude aj naďalej pokračovať.

Zámer naďalej udržiavať a prehlbovať hospodárske vzťahy s Iránom, a to aj v oblasti dodávok ropy a zemného plynu vyjadrila aj Európska únia. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová začiatkom týždňa oznámila, že Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia sa dohodli s Iránom na vypracovaní programu podpory a upevnenia hospodárskych stykov, ako reakciu na vystúpenie USA z dohody o jadrovom programe.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti