Irán podľa šéfky európskej diplomacie neporušil jadrovú dohodu

02.05.2018 | 15:45
  0
Šéfka diplomacie EÚ popiera tvrdenia Izraela, že by Irán porušoval jadrovú dohodu z roku 2015.

Podľa šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej najnovšie obvinenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že Teherán sa tajne snažil získať jadrové zbrane, nedokazujú, že Irán v súčasnosti porušuje medzinárodnú jadrovú dohodu z roku 2015. Informovala o tom z noci na utorok agentúra AP.

Mogheriniová povedala, že premiér Netanjahu nespochybnil dodržiavanie dohody zo strany Iránu. Trvá na tom, že v prvom rade to, či Irán dodržiava dohodu, musí posúdiť Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA sa najnovším obvineniam izraelského premiéra vysmiala a uviedla, že Netanjahu je známy svojimi absurdnými prejavmi. Polooficiálna iránska tlačová agentúra Fars zas tvrdenie Netanjahua odmietla s tým, že ide o propagandu.

Irán odmietol akúkoľvek snahu o získanie jadrových zbraní.

Tajné dokumenty

Americký prezident Donald Trump izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za ukázanie dokumentov o iránskom jadrovom programe pochválil. Trump v tejto súvislosti dodal, že to dokazuje, že ohľadom Iránu mal 100 percentnú pravdu.

Netanjahu v pondelok povedal, že Izrael údajne nadobudol približne 55 000 strán tajných dokumentov, ktoré svedčia o tom, že Irán oklamal svetové mocnosti pri podpise jadrovej dohody v roku 2015.

Netanjahu sa takto vyjadril na pôde izraelského ministerstva obrany v Tel Avive, pričom médiám ukázal podľa svojich slov presné kópie dokumentov o iránskom jadrovom programe, ktoré boli uložené v tajnom zariadení v Teheráne a získali ich izraelské spravodajské služby.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti