Irán je ďalšou krajinou, ktorá sa zbavuje dolára

01.03.2018 | 16:45
  0
K uvedenému kroku prispeli americké sankcie.

Irán oznámil, že tamojší obchodníci a podnikatelia už nebudú môcť platiť za tovary zo zahraničia americkými dolármi.

Podľa lokálnych médií je táto politika v súlade s oficiálnou požiadavkou Iránskej centrálnej banky (CBI) a jej hlavným cieľom je riešenie výkyvov trhových sadzieb amerického dolára.

Toto nariadenie nadobudlo účinnosť v stredu, na základe nariadenia iránskeho ministerstva hospodárstva.

Riaditeľ devízového oddelenia centrálnej banky vyhlásil, že nové nariadenie nebude spôsobovať obchodníkom problémy, nakoľko obchodovanie v dolároch nie je súčasnosti v Iráne tak významné.

„Už dlhý čas iránsky bankový sektor v dôsledku sankcií nemôže používať dolár,“ povedal Mehdi Kasraeipour. Dôvodom ja obchodné embargo zo strany Spojených štátov, ktoré americkým bankám zakazuje obchodovať s Iránom.

„Vzhľadom na to, že používanie dolára je zakázané a obchodníci doslova používajú alternatívne meny v ich transakciách, nie je viac dôvod fakturovať v dolároch,“ dodal Kasraeipour.

Iránski obchodníci budú teraz musieť informovať svojich dodávateľov o prechode na iné meny.

Teherán sa už dlhodobo snaží prejsť na obchodovanie s vylúčením americkej meny. Krajina v tejto súvislosti podpísala príslušné dohody s inými štátmi. Momentálne rokuje s Ruskom o používaní národnýche mien v rámci obchodného styku.

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí sa v novembri na stretnutí s ruským prezidentom Putinom vyjadril, že najlepším spôsobom ako sa vysporiadať s americkými sankciami, je vyradenie dolára z bilaterálneho obchodu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti