Irán bude v obchodných transakciách namiesto dolára používať euro

23.04.2018 | 14:17
  0
Ide o dlhodobú stratégiu Teheránu v dôsledku konfliktu s USA.

Teherán v rámci dlhoročného úsilia znížiť závislosť na americkej mene v dôsledku prehĺbenia konfliktu s Washingtonom oznámil, že v obchodnom styku nahradí americký dolár euro.

Guvernér Iránskej centrálnej banky (CBI) Valioláh Seif uviedol, že iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí tento návrh privítal, pretože dolár už rámci obchodných transakcií nemá svoje miesto. Nová politika má vládne inštitúcie a firmy prepojené so štátom povzbudiť, aby v obchodnom styku zvýšili používanie eura na úkor americkej meny.

Francúzsko začne ponúkať svoje úvery denominované v eurách iránskym podnikateľom v priebehu tohto roka, aby tak na vzájomný obchod nemali dosah americké sankcie. Povedal to riaditeľ štátnej francúzskej investičnej banky Bpifrance.

Riaditeľ devízového oddelenia centrálnej banky vyhlásil, že obchodovanie v dolároch nie je súčasnosti v Iráne tak významné. Iránsky bankový sektor totiž v dôsledku amerických sankcií nemôže používať dolár. Americké banky v dôsledku reštrikcií nemôžu obchodovať s Iránom.

„Vzhľadom na to, že používanie dolára je zakázané a obchodníci doslova používajú alternatívne meny v ich transakciách, nie je dôvod fakturovať v dolároch,“ dodal Kasraeipour.

Irán navyše minulý mesiac oznámil, že tamojší obchodníci a podnikatelia už nebudú môcť platiť za tovary zo zahraničia americkými dolármi.

Podľa lokálnych médií je táto politika v súlade s oficiálnou požiadavkou Iránskej centrálnej banky (CBI) a jej hlavným cieľom je riešenie výkyvov trhových sadzieb amerického dolára.

Iránska mena stratila voči doláru od septembra minulého roku takmer polovicu svojej hodnoty. Chameneí obvinil v tejto súvislosti zahraničných nepriateľov Iránu a požiadal iránske spravodajské služby, aby útoky proti islamskej republike zneškodnili.

Teherán v úsilí prejsť na obchod bez účasti dolára, už podpísal dohody s niekoľkými krajinami. Momentálne sa uskutočňujú rozhovory s Ruskom ohľadne používania národných mien vo vzájomnom obchodnom styku.

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí sa v novembri na stretnutí s ruským prezidentom Putinom vyjadril, že najlepším spôsobom ako sa vysporiadať s americkými sankciami, je vyradenie dolára z bilaterálneho obchodu.

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti