Investori sa zbavujú dolára a utiekajú sa k zlatu

25.01.2018 | 16:35
  0
Američania tvrdia, že slabý dolár im pomáha.

Cena zlata sa zvýšila na najvyššiu svoju úroveň za posledný rok. Investori totiž hľadajú bezpečné útočisko po tom, ako hodnota amerického dolára voči šiestim hlavným svetovým menám poklesla na svoje trojročné minimum.

Počas štvrtkového obchodovania hodnota žltého kovu vzrástla na 1 370 dolárov za trójsku uncu. V roku 2016 cena za zlato bola na úrovni približne 1 355 amerických dolárov.

„Zlato zo slabšieho dolára významne profituje,“ uviedol analytik ETF Securities Nitesh Shah, ktorého citovala agentúra Reuters.

„Pri základnom scenári obchodníkov predávať dolár za každú cenu by mali ceny zlata naďalej silne prispievať k zníženiu ceny dolára s výhľadom na jeho ďalší prepad,“ povedal Stephen Innes, vedúci ázijsko-pacifickej obchodnej skupiny spoločnosti OANDA.

V stredu americká mena poklesla na voči košu šiestich hlavných mien na najnižšiu úroveň za posledné tri roky po tom, ako americký minister financií Steven Mnuchin vyhlásil, že americká administratíva uprednostňuje v rámci obchodovania slabý dolár.

„Domnievam sa, že môj komentár k doláru bol včera úplne jasný. Myslím, že je to vyvážené a konzistentné s tým, čo som povedal už predtým, že sa neobávame toho, kde sa v krátkodobom horizonte dolár nachádza,“ zopakoval Munich vo štvrtok.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa opakovane tvrdí, že slabý dolár pomáha zvyšovať konkurencieschopnosť tovarov vyrobených v Amerike oproti produktom vyrobených v Číne alebo inde vo svete.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti