Investigatívneho Reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho partnerku zavraždili

26.02.2018 | 09:16
  0
Vo Veľkej Mači zastrelili reportéra Aktualít Jána Kuciaka. Potvrdilo to ministerstvo vnútra. Mal 27 rokov a venoval sa hlavne podozreniam z daňových podvodov.

 

Reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú cez víkend zavraždili vo Veľkej Mači v jeho rodinnom dome. Kuciaka zavraždili výstrelom do hrude, Kušnírovú ranou do hlavy. Policajný prezident Tibor Gašpar povedal, že vražda mohla súviseť s prácou investigatívneho novinára.

Posledný text mal Kuciak o Mariánovi Kočnerovi. Dlhodobo sa venoval hlavne podozreniam z daňových podvodov ľudí, ktorí sú blízko Smeru.

„Zabezpečil som všetky  potrebné zložky tak, aby boli prítomné na mieste, aby boli urobené prvotné úkony, dôsledná obhliadka miesta činu,“ povedal Denníku N riaditeľ NAKA Peter Hraško.

Kedy presne sa vražda stala, určí až pitva, čas vraždy je určený zatiaľ medzi štvrtkom a nedeľou, oznámil policajný prezident Tibor Gašpar. Policajná hliadka prišla do domu vo Veľkej Mači, kde pár žil až v nedeľu, potom ako matka Kuciakovej partnerky volala na políciu, že sa nevie skontaktovať s dcérou. Keď hliadka prišla na miesto, videla cez okno ležať osobu na zemi. 

Kuciak si dom vo Veľkej Mači sám prerábal, s partnerkou boli zasnúbení.

Obhliadka miesta dvojnásobnej vraždy ešte stále pokračuje. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyslal na miesto činu trnavského krajského prokurátora, informovala hovorkyňa Andrea Predajňová.

Kuciak 9. februára napísal o ďalších podozrivých prevodoch v komplexe Five Star Residence. Bytovka, ktorú začali preverovať polícia aj médiá po kauze Bašternák, bola možno centrom viacerých dňových podvodov.

Aktuality našli v budove ďalšie podozrivé obchody, medzi piatimi firmami, v ktorých figuroval Marián Kočner.

Začiatkom februára písal Kuciak o IT firme Anext, ktorá sídli v budove oligarchu Jozefa Brhela. „Podľa Transparency International vyvoláva jej nová akcionárska štruktúra pochybnosti, či ide o skutočných vlastníkov alebo nastrčené osoby.“

Podal trestné oznámenie na Kočnera, vyšetrovanie viazlo

Kočner sa Kuciakovi aj vyhrážal, keď novinár vlani v septembri napísal, že predal svoj byt v Bonaparte manažérovi Prvej stavebnej sporiteľne Erichovi Feixovi.

Keď Kuciak oslovil Kočnera, či zbavovanie sa majetku súvisí s jeho rozsiahlym policajným preverovaním, Kočner sa mu začal vyhrážať.

Povedal mu, že bude „hľadať špinu“ na jeho rodinu a zverejní ju. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ povedal Kočner Kuciakovi.

Ján Kuciak vlani podal na Mariana Kočnera trestné oznámenie za vyhrážanie, 20. októbra o tom napísal na Facebook: „Ubehlo 44 dní, odkedy som podal na MK trestné oznámenie za vyhrážanie. A prípad zrejme ešte ani nemá konkrétny policajt,“ napísal na Facebooku.

Písal, že trestné oznámenie podal 7. septembra. Potom „Generálna prokuratúra posunula vec na krajskú, že krajská posunula vec na okresnú a tak…“ Potom ho zavolali policajti na výsluch a tam sa ho len opýtali, kde prijal hovor – keďže na polícii v bratislavskom Starom Meste zistili, že hovor prijal v Ružinove, povedali mu, že to nemôžu vyšetrovať a musia to posunúť kolegom v Ružinove.

„Redakcia Aktuality.sk odmieta akékoľvek formy zastrašovania našich reportérov. A to kýmkoľvek,“ napísal po publikovaní článku o vyhrážkach v reakcii na Kočnera šéfredaktor portálu Peter Bardy.

Vraždu odsúdili politici, chystá sa pochod na pamiatku Kuciaka

Robert Fico (Smer) hovorí v súvislosti s vraždou novinára o ohavnom čine, odsúdil ju aj šéf Národnej rady Andrej Danko (SNS), ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) aj opoziční politici Lucia Ďuriš-Nicholsonová (SaS), Igor Matovič (Obyčajní ľudia) či Miroslav Beblavý (Spolu).

Na Facebooku už organuzujú Pochod na pamiatku Jána Kuciaka na utorok 13. marca, pridávajú sa stovky ľudí, zapojili sa aj organizátori Veľkého protikorupčného pochodu.

 Zdroj: dennikn.sk / HN Televízia


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti